Foto: AFP/Scanpix

Pilsoņu kara novārdzinātajai arābu valstij Jemenai draud pilnīgs sociāls, ekonomisks un institucionāls sabrukums, brīdina ANO Humanitāro lietu biroja (OCHA) vadītājs Stefens O'Braiens.

Lai apturētu cilvēku ciešanas, ir nepieciešama steidzama rīcība, OCHA vadītājs otrdien norādīja ANO Drošības padomes locekļiem. Turklāt Jemenas iedzīvotāju ciešanas nav nejaušība vai nekontrolējamu spēku rezultāts, bet gan iesaistīto pušu rīcības un pasaules bezdarbības rezultāts, viņš uzskata.

Foto: Reuters/Scanpix

Vairāk nekā divus gadus ilgstošais pilsoņu karš Jemenā ir izraisījis humāno krīzi, gandrīz septiņiem miljoniem cilvēku nonākot uz bada sliekšņa. Holēras uzliesmojums kopš aprīļa skāris aptuveni 60 tūkstošus cilvēku, no kuriem 500 miruši, skaidro raidsabiedrība BBC.

"Jemenas ļaudis ir pakļauti zaudējumiem, slimībām un nāvei, kamēr pasaules skatās. Krīze nenāk, tā neuzglūn, tā jau šodien ir te – mūsu acu priekšā," norāda O'Braiens.

Par spīti dāsniem solījumiem aprīlī notikušā Jemenai veltītā konferencē no ANO prasītā 2,1 miljarda dolāra humānajai palīdzībai ir savākti vien 24%, viņš atzīmē.

Pēdējos divus gadus valsti ir pārņēmušas cīņas starp trimdā esošajam prezidentam Abdrabuham Mansuram Hadi lojālajiem, Saūda Arābijas atbalstītajiem spēkiem un huti (Houthi) nemierniekiem, to atbalstītājiem un sabiedrotajiem.

Izmantojot haosu, savu klātbūtni valsts dienvidos un dienvidaustrumos nostiprinājis starptautiskais teroristu tīkls "Al Qaeda".

Kopš 2015. gada marta konflikts prasījis vismaz 7800 dzīvību un 44 000 ievainoto, liecina ANO dati. Aptuveni 18,8 miljoniem cilvēku ir nepieciešama palīdzība.

Jemena ir viena no nabadzīgākajām arābu valstīm ar vairāk nekā 25 miljoniem iedzīvotāju.

Kas un ar ko karo Jemenā?
  • "Houthi": Zaidisma šiītu nemiernieki no valsts ziemeļiem. 2015. gadā pārņēma galvaspilsētu Sanu un turpina paplašināt savu kontroli.
  • Ali Abdullahs Salehs: 2011. gada Arābu pavasara laikā gāztais prezidents. Viņam uzticību saglabājušās armijas daļas karo "Houthi" pusē.
  • Prezidents Hadi: Viņu atbalsta lojālisti armijā un policijā, kā arī Tautas pretošanās komitejas kaujinieki. Hadi cenšas dot pretsparu nemierniekiem, 2015. gadā bija spiests bēgt uz Saūda Arābiju.
  • Saūda Arābijas vadītā koalīcija: ASV atbalstīta koalīcija, kurā ir 10 (galvenokārt sunnītu musulmaņu) valstis. Aizsargā "leģitīmo Hadi valdību".
  • "Al Qaeda" Arābijas pussalā (AQAP): ASV to uzskata par bīstamāko starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" atzaru. AQAP ir gan pret prezidentu Hadi, gan "Houthi" kaujiniekiem.
  • "Daesh" ("Islāma valsts") : Grupējuma sabiedrotie Jemenā cenšas aizēnot AQAP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!