Foto: EPA/Scanpix/LETA

Jemenas šiītu nemiernieki hutieši svētdien paziņojuši, ka aptur raķešu un bezpilota lidaparātu uzbrukumus Saūda Arābijai un tās sabiedrotajiem, lai sekmētu miera centienus.

Nemiernieki arī paziņoja, ka ir gatavi pamieram, ja Saūda Arābijas vadītā koalīcija vēlas mieru.

Karadarbība starp hutiešiem un starptautiski atzīto Jemenas valdību, kuru no 2015. gada marta militāri atbalsta Saūda Arābijas vadīta arābu valstu koalīcija, ir izraisījusi pašlaik lielāko humāno krīzi pasaulē. Konfliktā dzīvību zaudējuši vismaz 10 000 cilvēku, un bada risks draud līdz 14 miljoniem cilvēku jeb pusei Jemenas iedzīvotāju, secinājusi ANO.

Hutieši paziņoja, ka apturēs raķešu un bezpilota lidaparātu uzbrukumus Saūda Arābijai, Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) un to sabiedrotajiem Jemenā.

Karojošās puses iepriekš piekrita tikties Zviedrijā, bet kad šīs miera sarunas varētu notikt, vēl nav zināms.

ANO sūtnis Jemenā Mārtins Grifitss sacīja, ka sarunas notiks drīz, un viņš šonedēļ plāno doties uz Sanu, lai apspriestu sarunu organizēšanu.

Hutieši arī aicināja pārējos nemierniekus Jemenā apturēt uzbrukumus Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai, šādi izrādot labo gribu un atņemot koalīcijai visus attaisnojumus tālākiem uzbrukumiem hutiešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!