Foto: AFP/Scanpix

Jemenas "Houthi" nemiernieki notriekuši Marokas kaujas lidmašīnu, kura piedalījās Saūda Arābijas vadītās koalīcijas gaisa triecienos pret grupējumu, atsaucoties uz Jemenas medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

F-16 iznīcinātājs sašauts, kad lidojis virs Saadas provinces, paziņoja nemiernieku kontrolētā "Al-Masirah" televīzija, pārraidot kadrus ar lidmašīnas atlūzām.

Marokas Karaliskie bruņotie spēki iepriekš paziņoja, ka ir pazudusi viena no to lidmašīnām. Ja šīs ziņas tiks apstiprinātas, tā būs pirmā koalīcijas zaudētā lidmašīna kopš operācijas sākuma 26. martā.

Uzlidojumu intensitāte ir pieaugusi pēdējās dienās, tuvojoties Saūda Arābijas piedāvātajai uguns pārtraukšanai, kas ļautu piegādāt palīdzību civiliedzīvotājiem. Nemiernieki pamieram, kura sākums paredzēts otrdienas vakarā, ir piekrituši.

Maroka ir viena no 10 valstīm, kuras iesaistījušās uzlidojumos Jemenā.

Vēstīts, ka Saūda Arābijas vadīta koalīcijā Jemenā bombardē šiītu nemiernieku grupējumu "Houthi", kas ir pārņēmis savā kontrolē lielu daļu valsts un piespiedis bēgt Rijādas atbalstīto prezidentu Abedrabo Mansuru Hadi. Kaujiniekus atbalsta arī armijas vienības, kas lojālas Arābu pavasara laikā gāztajam prezidentam Ali Abdullam Saleham.

Kas un ar ko karo Jemenā?

  • "Houthi": Zaidisma šiītu nemiernieki no valsts ziemeļiem. Pagājušajā gadā pārņēma galvaspilsētu Sanu un turpina paplašināt savu kontroli.
  • Ali Abdullahs Salehs: 2011. gada Arābu pavasara laikā gāztais prezidents. Viņam uzticību saglabājušās armijas daļas karo "Houthi" pusē.
  • Prezidents Hadi: Viņu atbalsta lojālisti armijā un policijā, kā arī Tautas pretošanās komitejas kaujinieki. Hadi cenšas dot pretsparu nemierniekiem no sava bastiona valsts dienvidos, bet februārī aizbēga uz Saūda Arābiju.
  • Saūda Arābijas vadītā koalīcija: ASV atbalstīta koalīcija, kurā ir 10 (galvenokārt sunnītu musulmaņu) valstis. Aizsargā "leģitīmo Hadi valdību".
  • "Al Qaeda" Arābijas pussalā (AQAP): ASV to uzskata par bīstamāko starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" atzaru. AQAP ir gan pret prezidentu Hadi, gan "Houthi" kaujiniekiem.
  • "Islāma valsts" (IS): Grupējuma IS sabiedrotie Jemenā parādījušies nesen. Cenšas aizēnot AQAP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!