Foto: Reuters/Scanpix

Pēc vairāku dienu ilgas cīņas ar valdību, Jemenas separātisti gandrīz pilnībā ieguvuši kontroli pār dienvidu ostas pilsētu Adenu, portālam BBC vēsta vietējie iedzīvotāji.

Ir pamats ticēt, kā apgalvo BBC, ka Jemenas premjerministrs Ahmets bin Daghars un viņa sabiedrotie tiek turēti ieslodzījumā prezidenta pilī Adenā. Separātisti konfiscējuši arī valdībai piederošo militāro aprīkojumu.

Separātistu mērķis ir likt ministram atkāpties no sava amata. Lai to izdarītu, bin Dagharam tiek dots laiks līdz svētdienai.

Nesaskaņas starp nemierniekiem un valdības spēkiem pāris dienu laikā novedušas jau pie aptuveni 40 zaudētām dzīvībām.

Jemenas starptautiski atzītā valdība pārcēlās uz Adenu 2015. gadā pēc tam, kad prezidents Abdrabuhu Mansuru Hadi un viņa sabiedrotie tika spiesti bēgt no galvaspilsētas Sanas huti nemiernieku uzbrukuma dēļ, atgādina BBC.

Sauda Arābijai šis uzbrukums Sanā lika izveidot daudznacionālu koalīciju, kas cīnās pret nemierniekiem.

Separātisti iebruka Adenā svētdien, uzreiz pēc Pagaidu pārejas koncila (STC) noteiktā valdošās varas termiņa beigām, kas pieprasīja premjeram Bin Dagharam un viņa sabiedrotajiem savus amatus pamest.

Separātistu sacelšanos papildināja padomes apsūdzība pret Jemenas valdību par "niknu korupciju", kas izraisīja "ekonomiskās, drošības un sociālās krīzes iestāšanos, kas agrāk nav piedzīvota dienvidu valsts daļas vēsturē," skaidro BBC.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!