Foto: EPA/Scanpix/LETA

Jemenas starptautiski atzītā valdība otrdien parakstījusi vienošanos par varas dalīšanu ar Jemenas dienvidu separātistiem, kas tika panākta ar Saūda Arābijas atbalstu, šādi pusēm cenšoties izbeigt vienu no Jemenas ilgā pilsoņkara konfliktiem.

Vienošanās paredz, ka separātistu Dienvidu Pārejas padomei (DPP) tiks nodotas vairākas ministrijas un valdība varēs atgriezties Adenā, Jemenas dienvidos.

Grupējums "Drošības josta", kurā dominē DPP, augustā pārņēma kontroli pār Adenu, kur pirms tam bija 2014. gada no galvaspilsētas Sanas šiītu hutiešu nemiernieku padzītās valdības bāze.

Sadursmes starp separātistiem un valdības spēkiem, kas gadiem ilgi bija cīnījušies vienā pusē pret hutiešiem, raisīja bažas par valsts pilnīgu sadalīšanos.

Pretējo pušu starpā šoruden Saūda Arābijā notika sarunas.

Jemena ir viena no arābu pasaules nabadzīgākajām valstīm, un kopš 2014. gada beigām to pārņēmusi sīva varas cīņa starp Saūda Arābijas atbalstīto valdību un hutiešiem.

Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) datiem bruņotajā konfliktā Jemenā kopš Saūda Arābijas un tās sabiedroto iesaistīšanās tajā ir nogalināti vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!