Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas arheologi Jeruzalemē atklājuši 2000 gadu senas noslēpumainas piramīdveida kāpnes, pirmdien paziņoja eksperti.

Kāpnes atradās blakus kādai senai ielai, kas kādreiz veda uz Bībelē minēto ebreju templi, kuru mūsu ēras 70.gadā iznīcināja romieši, pavēstīja Izraēlas Senlietu pārvalde.

Izrakumu vadītāji Nahšons Zantons un Džo Uzjels atzinuši, ka atradums esot mīklains, jo nekas tamlīdzīgs iepriekš Jeruzalemē nekad nav atrasts. Iespējams, tas varētu būt kāpņveidīgs pjedestāls, uzskata pētnieki.

Kāpnes atraktas Jeruzalemes austrumos tā dēvētajā Dāvida pilsētā. Iela, uz kuras kāpnes atrastas, bruģēta pirmajā gadsimtā pirms mūsu ēras.

Līdzās kāpnēm atrasti neskaitāmi māla, akmens un stikla trauki.

"Kāpnes atrodas uz ielas, kuru viegli ievērot, ja cilvēki iet uz templi. Mums šķiet, ka šīs kāpnes varētu būt kāds monumentāls pjedestāls, uz kura uzkāpa, lai viegli pievērstu cilvēku uzmanību," teica arheologi.

"Būtu interesanti uzzināt, par ko cilvēki pirms 2000 gadiem tur runāja. Vai šeit tika lasīti valdošās varas paziņojumi? Varbūt ziņas vai reliģiozi sludinājumi - diemžēl mēs to nezinām," saka arheologi.

Jau pirms 100 gadiem šīs kāpnes atklāja britu arheologi, taču tolaik viņi kļūdaini tās noturēja par kādas nojauktas mājas fragmentu.

Daži senebreju teksti, ieskaitot Talmūdu, liecina par "Paziņojumu akmeni", kurš it kā eksistējis Jeruzalemē. Saskaņā ar šiem tekstiem cilvēki, kuri bija kaut ko svarīgu pazaudējuši vai atraduši, uzkāpa uz šī akmens un paziņoja par savu zaudējumu vai atradumu.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!