Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas pilsētā Jeruzalemē tiek uzstādītas ceļazīmes ar uzrakstu "ASV vēstniecība", vēsta aģentūra "Reuters".

Līdz šim ASV vēstniecība Izraēlā atradās Telavivā, savukārt Jeruzalemē - ASV konsulāts. Konsulāta ēka tiks pārveidota par vēstniecību, kura formāli uzsāks darbu 14. maijā, ziņo "Reuters". Jeruzalemē tiek uzstādītas pirmās ceļazīmes, uz kurām ivritā, kā arī angļu un arābu valodā ir rakstīts "ASV vēstniecība".

Donalds Tramps formāli ir atzinis Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu – šis paziņojums starptautiskajā vidē tika vērtēts neviennozīmīgi. Jeruzalemes mērs Nirs Barkats mikroblogošanas vietnē "Twitter" atzina: "Tas nav sapnis. Tā ir realitāte. Esmu lepns un aizkustināts, ka šorīt tika uzstādītas pirmās ASV vēstniecības zīmes."

Savukārt Palestīnas pārstāvis Saebs Erekats pauda neapmierinātību, sakot: "Vēstniecības pārvietošana ir ne tikai nelegāla, bet arī kavēs taisnīga un ilgstoša miera panākšanu starp divām suverēnām un demokrātiskām valstīm." ASV Valsts sekretārs Maiks Pompeo ir izteicies, ka Jeruzalemes atzīšana par Izraēlas galvaspilsētu ir realitātes identificēšana.

1967. gadā, laikā, kad norisinājās Sešu dienu karš, Izraēla pārņēma kontroli pār Jeruzalemes austrumu daļu, kas pirms tam atradās Jordānijas pārvaldē. Starptautiskā līmenī Izraēlas kontrole pār Austrumu Jeruzalemi nav atzīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!