Jeruzalemes mērs izlēmis apturēt būvniecības darbus pie Al Aksas mošejas kompleksa vecpilsētā, kas izsaukuši vardarbīgas sadursmes starp palestīniešiem un izraēliešu policiju, ziņo Izraēlas armijas radio.
Mērs Uri Lupolianskis svētdienas vakarā paziņoja, ka uz mošeju vedošās akmens rampas restaurācijas darbi ir apturēti. Būvdarbi izsauca visas musulmaņu pasaules sašutumu, un Arābu līga sestdien tos nosauca par "kriminālu uzbrukumu".

Pēc divu dienu ilga vardarbības uzliesmojuma, kura laikā ievainojumus guva vairāki desmiti cilvēku, uz mošejas teritoriju kārtības nodrošināšanai nosūtīti vairāk nekā 2000 Izraēlas policistu.

Izraēlas policija liegusi piekļūšanu trešajai svētākajai islāma svētnīcai, Al Aksas mošejai, par 45 gadiem jaunākiem musulmaņu vīriešiem un Rietumkrastā dzīvojošajiem palestīniešiem.

Neskatoties uz ielu protestiem un paša vadītās koalīcijas iebildumiem, Izraēlas premjerministrs Ehuds Olmerts svētdien atteicās pavēlēt pārtraukt renovācijas darbus.

"Darbi turpināsies, jo šeit ir jautājums par bīstamas situācijas atrisināšanu. Būvlaukums neatrodas mošejas teritorijā, un tas neaizskar musulmaņu jūtas," valdības sēdē sacījis Olmerts.

Pēc piektdien un sestdien notikušajiem nemieriem Izraēlas kreisi orientētās Darba partijas līderi aicināja pārtraukt būvdarbus.

Arī svētdien pie mošejas notika mazāka mēroga sadursmes.

Jau iepriekš ziņots, ka Izraēlas un palestīniešu attiecībās palielinājās spriedze, kad Izraēla sāka arheoloģiskos izrakumus netālu no Al Aksas mošejas kompleksa.

Arābu valstis lūdza Izraēlu pārtraukt pagājušo ceturtdien sāktos darbus, norādot, ka tie var sabojāt mošejas pamatus. Palestīnieši pat piedraudēja, ka pamiers ar Izraēlu Gazas sektorā var izjukt, ja darbi turpināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!