Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien, pēc divu nedēļu ilgušiem protestiem pret Izraēlas ieviestajām drošības pārbaudēm, Jeruzalemes musulmaņi atgriezušies Al Aksas mošejas kompleksā, ziņo BBC.

Pēc uzbrukuma, kas norisinājās Jeruzalemes vecpilsētā, Tempļa kalnā, kad 14. jūlijā trīs palestīnieši nošāva divus izraēliešu policistus, bet pēc tam policisti nošāva uzbrucējus, Izraēla pie Jeruzalemes svētvietām ieviesa papildu drošības pasākumus. Šāda rīcība izraisīja palestīniešu protestus.

Protestu laikā musulmaņi lūgšanas aizvadīja vecpilsētas ielās, uzskatot, ka drošības pasākumi ir Izraēlas centieni paplašināt savu kontroli pār svētvietu.

Otrdien palestīniešu nemieru dēļ Jeruzalemē pie svētvietām metāla detektori tika noņemti. Šobrīd pie Tempļa kalna, kurā atrodas Al Aksas mošeja – trešā nozīmīgākā musulmaņu svētvieta, ieejas šobrīd noņemti arī nesen uzstādītie nožogojumi un video kameras.

Jau ceturtdienas vakarā svētvietā pēc tam, kad vairāki tūkstoši musulmaņu ieradušies Al Aksas mošejas kompleksā, izcēlušās jaunas sadursmes starp palestīniešiem un Izraēlas policiju.

Palestīniešu Sarkanais pusmēness ziņo, ka 46 cilvēki ievainoti šajā kompleksā, vai tā tuvākajā apkārtnē.

Sadursmju cēlonis pašā kompleksā nav zināms. Ārpus tā sadursmes sākās, kad policisti ieradās pūļa vidū. Palestīnieši policistus apmētāja ar plastmasas pudelēm, bet policija raidīja trokšņa granātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!