Foto: EPA/LETA
Centieni atrisināt samilzušo politisko krīzi Kotdivuārā trešdien cietuši kārtējo neveiksmi, pavēstīja Kenijas premjerministrs Raila Odinga.

Pēc pērn 28.novembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju sevi pasludināja gan līdzšinējais valsts galva Lorēns Gbagbo, gan bijušais premjerministrs Alassane Uatara, Kotdivuāru pārņēmusi politiskā krīze un plaši nemieri. Lielākā daļa starptautiskās sabiedrības par vēlēšanu uzvarētāju atzīst Uataru.

"Neraugoties uz plašajām diskusijām ar Laurēna Gbagbo kungu un prezidenta vēlēšanu uzvarētāju Alassani Uataru, kas ieilga līdz vēlai nakts stundai, par nožēlu esmu spiests paziņot, ka netika panākts nepieciešamais pavērsiens," lidostā žurnālistiem pavēstīja Odinga.

Kenijas premjerministrs arī brīdināja, ka nespēja atrisināt krīzi varētu novest pie atkārtota pilsoņu kara.

Iesaistītās valstis varētu būt spiestas "ķerties pie citiem pasākumiem, (..) kas ietvertu papildu finanšu sankcijas un, iespējams, arī spēka pielietošanu," skaidroja Odinga.

Tikmēr Gbagbo sabiedrotie paziņojuši, ka vairs nepieņems Odingu kā starpnieku krīzes risināšanā.

"Odingas kungs nav spējis izpildīt savu misiju, un mēs vairs neesam gatavi viņu pieņemt," žurnālistiem paziņoja Gbagbo valdības ārlietu ministrs. "Viņš nostājās Uataras kunga pusē."

Tikmēr, cenšoties patverties no nemieriem, uz kaimiņos esošo Libēriju aizbēguši desmitiem tūkstoši Kotdivuāras iedzīvotāju. Lai varētu nodrošināt palīdzību bēgļiem, ANO Libērijai piešķirs 55 miljonus dolāru (28,71 miljonu latu).

Savukārt ANO Drošības padome trešdien vienbalsīgi atbalstīja priekšlikumu uz Kotdivuāru nosūtīt vēl 2000 miera uzturētājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!