Foto: DELFI

Jordānija paziņojusi, ka tās kopīgais projekts ar Izraēlu "Sarkanā jūra-Nāves jūra" tiks īstenots neatkarīgi no rietumu kaimiņvalsts līdzdalības, vēsta "The Jordan Times".

Vērienīgais abu valstu uzsāktais vides glābšanas un apūdeņošanas projekts, kas paredz izbūvēt ūdens cauruļvadus starp abām jūrām, lai Nāves jūrā atjaunotu agrāko ūdens līmeni, no Izraēlas puses varētu tikt apturēts diplomātisku konfliktu dēļ. Tikmēr Jordānijas valdība apņēmusies to īstenot arī vienatnē.

Projekta pirmajā etapā paredzēts Nāves jūrā ikgadēji iesūknēt aptuveni 300 miljonus kubikmetru ūdens, bet otrajā – ūdens apjomu palielināt par diviem miljardiem kubikmetru ik gadu, medijam norādījuši Jordānijas Ūdens un apūdeņošanas ministrijas pārstāvji. Lai to īstenotu, nepieciešams izbūvēt sūkņu staciju pie Sarkanās jūras, divas sūkņu stacijas ūdens pārvietošanai augšup pār kalnieni, cauruļvadu jūras ūdens pārvietošanai, ūdens atsāļošanas staciju, sāls koncentrāta novades cauruļvadu no tās, hidroelektrostacijas un ūdens izplūdes infrastruktūru Nāves jūrā.

Šīs cauruļvadu sistēmas izbūve atrisinātu ūdens trūkuma problēmu Jordānijā, Izraēlā un Palestīnas pašpārvaldes teritorijā. Turklāt ūdens pieplūde varētu palīdzēt risināt ekoloģiskās problēmas, kuras izraisījušas Nāves jūras ūdens līmeņa krišanās par aptuveni metru gadā.

Domstarpības abu valstu starpā gan radušās ar šo projektu pavisam nesaistītu iemeslu dēļ. Šā gada 23. jūlijā Izraēlas vēstniecības apsargs vēstniecības īrētā dzīvojamajā ēkā Jordānijas galvaspilsētā Amānā nošāva sešpadsmit gadus vecu zēnu un ārstu, bet pēc tam, izmantojot diplomātisko imunitāti pameta valsti.

Situācija sadusmoja Jordānijas sabiedrību, taču politisku konfliktu abu valstu starpā raisīja Izraēlas premjera Benjamina Netanjahu lēmums publiski sagaidīt vēstniecības darbinieku Telavivā.

Pēc šī Izraēlas premjerministra žesta Jordānija apturēja Izraēlas vēstniecības darbību un izraidīja visus tās darbiniekus. Savukārt pagājušajā nedēļā Izraēla paziņoja, ka, kamēr tās vēstniecības darbinieki nevarēs atgriezties Amānā, kopš 2013. gadā plānotais un šajā pavasarī uzsāktais projekts "Sarkanā jūra-Nāves jūra" no tās puses tiks apturēts. Tikmēr Jordānijas valdības pārstāvji paziņojuši, ka diplomāti varēs atgriezties tikai pēc tam, kad tās pilsoņu slepkava saņems taisnīgu sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!