Foto: AFP/Scanpix
Jordānijas karalis ceturtdien ir atlaidis parlamentu, paverot ceļu pirmstermiņa vēlēšanām, sekojot pret valdību vērstajiem protestiem un iedzīvotāju aicinājumam pēc reformām. Protesti ir lielākās izaicinājums karalim Abdullam II Hašimītam kopš ”Arābu pavasara” sākšanās 2011. gadā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Karaļa lēmums seko viņa solījumiem ieviest politiskās reformas, lai izvairītos no pret valdību vērstajiem protestiem. Karaļa dekrētā nav noteikts, kad notiks jaunās parlamenta vēlēšanas, bet iepriekš Abdulla II paziņoja, ka tās varētu notiks 2012. gada beigās.

Jordānijas iedzīvotāji vēlas plašākas iespējas noteikt, kā tiek vadīta valsts, un pieprasa izbeigt korupciju.

Jordānijas ”Musulmaņu brālības” partija ”Islāma rīcības fronte” vasarā pieprasīja samazināt monarha varu un pamatīgi pārveidot parlamentāro sistēmu, kurā premjerministru ieceļ karalis, nevis ievēl parlaments. Partija solīja boikotēt parlamenta vēlēšanas, kamēr netiks ieviesta šīs izmaiņas.

Abdulla II nesen jau atlaida premjeru un paziņoja, ka jauno valdības vadītāju nākamā gada sākumā ievēlēs parlaments.

Pirms karaļa ceturtdienas dekrēta par parlamenta atlaišanu ”Musulmaņu brālība” paziņoja par mītiņa rīkošanu galvaspilsētā Ammānā, lai pieprasītu ”īstu” reformu ieviešanu. ”Mēs runājam par īstām reformām, kas atjaunotu Jordānijas cilvēku tiesības un ierobežotu tos, kuri varu sagrābuši gadu desmitiem,” aģentūra "Reuters" citē brālības pārstāvi Zaki Bani Rušeidu.

Piektdien ieplānotais karaļa Abdulla II atbalstītāju mītiņš tagad varētu tikt atcelts, baidoties par iespējamām sadursmēm.

Līdz šim tautas protesti Jordānijā bijuši daudz miermīlīgāki nekā jebkurā citā reģiona valstī. Karalis apgalvo, ka nelielā mēroga protesti nav pārauguši tautas masu akcijās, jo viņš ir parādījis savu nopietno attieksmi pret reformu ieviešanu.

Sekojot sava tēva – karaļa Huseina piemēram, Abdulla II ir guvis ievērojamus panākumus kā tautas vienojošs spēks, konstitucionālais monarhs, kurš pārstāv savas tautas gribu, norāda BBC arābu lietu analītiķis Sebastjans Ušers.

Tomēr ”Islāma rīcības fronte”, iedvesmota ar nesenajiem islāmistu partiju panākumiem Ēģiptē un Tunisijā, uzskata, ka reformas tiek ieviestas pārāk lēni. Ekonomiskās problēmas, plašā korupcija, interneta ierobežojumi un asiņainais konflikts kaimiņos esošajā Sīrijā ir pastiprinājis aicinājumus pēc pārmaiņām.

Karalim satraucošs ir fakts, ka nu ir pārkāpts tabu tieši kritizēt monarhu, norāda Ušers.

Karalis ir atlaidis parlamentu, bet pirms tam arī premjeru, parādot, ka reaģē uz sabiedrības neapmierinātību. Tomēr kritiķi uzskata, ka ar šīm darbībām monarhs izvairās no īstām reformām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!