Vismaz 25 Jordānijas parlamenta deputāti parakstījuši petīciju, aicinot valdību oficiāli paziņot, ka Izraēla, turpinot rakšanas darbus netālu no Al Aksas mošejas Jeruzalemē, ir "pārkāpusi" starp abām valstīm 1994.gadā noslēgto miera līgumu, ceturtdien ziņoja avoti Jordānijas parlamentā.
Pēc deputātu domām, valdībai attiecīgi no Telavivas būtu jāatsauc Jordānijas vēstnieks, kā arī "jāizraida" no Ammānas Izraēlas sūtnis.

"Ar šo mēs aicinām valdību oficiāli paziņot, ka Izraēla, turpinot rakšanas darbus pie Al Aksas mošejas, ir pārkāpusi miera līguma 9.pantu," teikts deputātu izplatītajā memorandā.

Līguma 9.pantu uzliek Izraēlai par pienākumu respektēt Jordānijas lomu islāma un kristiešu svētnīcu uzraudzīšanā Austrumjeruzalemē, ko Izraēla 1967.gadā Arābu-Izraēlas kara laikā sagrāba no Jordānijas.

Parlamenta memorands izdots laikā, kad Jordānija sadarbojas ar arābu un islāma valstīm, kā arī pasaules lielvarām, lai izdarītu spiedienu uz Izraēlu nolūkā panākt darbu pārtraukšanu uz ceļa, kas ved uz Al Aksas mošeju.

Savukārt Izraēlas premjerministrs Ehuds Olmerts paziņoja, ka viņa vadītā valdība iecerējusi rakšanas darbus turpināt.

Kā jau iepriekš ziņots, Izraēlas un palestīniešu attiecībās palielinājās spriedze, kad Izraēla sāka arheoloģiskos izrakumus netālu no Al Aksas mošejas kompleksa.

Arābu valstis lūdza Izraēlu pārtraukt pagājušo ceturtdien sāktos darbus, norādot, ka tie var sabojāt mošejas pamatus. Palestīnieši pat piedraudēja, ka pamiers ar Izraēlu Gazas sektorā var izjukt, ja darbi turpināsies.

Savukārt Jeruzalemes mērs pirmdien izlēma apturēt būvniecības darbus, kas izsaukuši vardarbīgas sadursmes starp palestīniešiem un izraēliešu policiju, kuru laikā ievainojumus guva vairāki desmiti cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!