Krievijas naftas kompānija "Jukos" 20.decembrī sasauks akcionāru sapulci, lai izlemtu, vai iesniegt bankrota pieteikumu vai likvidēt kompāniju, pret kuru ir vērstas jaunas nodokļu prasības, trešdien informēja kompānijas izpilddirektors Stīvens Tīds.
"Jukos" vadītājs preses konferencē paziņoja, ka Krievijas lielākā naftas eksportētāja vairs nevar turpināt normālu darbību, kad tai šonedēļ tika izvirzītas jaunas nodokļu pretenzijas 6,7 miljardu dolāru (3,58 miljardu latu) apmērā.

Pēc viņa vārdiem, jaunās nodokļu prasības par 2002.gadu pārsniedz visas robežas. "Tas ir smieklīgi, tas ir tik absurdi," sacīja Tīds. "Situācija, kādā mēs atrodamies pašlaik, nav ilgtspējīga. Mēs šādi vairs nevaram turpināt," uzsvēra "Jukos" vadītājs.

Tomēr, neskatoties uz šo brīdinājumu, "Jukos" vadītājs nemainīja kompānijas šā gada naftas ieguves prognozi, kas paredz, ka "Jukos" šogad iegūs 86-87 miljonus tonnu naftas.

Jaunās "Jukos" izvirzītās nodokļu prasības papildina četrus miljardus dolāru, kas kompānijai vēl jānomaksā par 2000. un 2001.gadu, kā arī 3,4 miljardus dolāru, kas jāsamaksā "Jukos" lielākajam naftas ieguves uzņēmumam "Juganskņeftjegaz".

Līdz ar to kopējā "Jukos" parāda summa sasniedz 14 miljardus dolāru un pārsniedz kompānijas tirgus vērtību. Atsevišķi analītiķi jau ir paziņojuši, ka kompānija pašlaik jau praktiski ir bezvērtīga.

Tiesu izpildītāji ir paziņojuši par plāniem pārdot "Jukos" lielāko naftas ieguves uzņēmumu "Juganskņeftjegaz", kas nodrošina aptuveni 60% "Jukos" kopējās naftas ieguves, lai dzēstu kompānijas nodokļu parādu valstij.

Pēc Tīda vārdiem, nav izslēgta iespēja, ka "Jukos" vadība varētu iesniegt bankrota pieteikumu vēl līdz 20.decembrim, kad paredzēta akcionāru sapulce.

Pēc šī "Jukos" vadītāja paziņojuma kompānijas akciju cena kritās par 3,2%. Šīs nedēļas laikā "Jukos" akcijas jau ir zaudējušas 25% vērtības, bet kopš šā gada aprīļa ir reģistrēts 80% kritums.

Krievijas varas iestāžu akcijas pret "Jukos" turpinās jau kopš pagājušā gada jūlija. Vienlaikus ar "Jukos" izvirzītajām nodokļu pretenzijām Maskavā notiek tiesas prāva pret "Jukos" bijušo vadītāju un lielāko akcionāru Mihailu Hodorkovski, kas tiek apsūdzēts krāpšanā un nodokļu nemaksāšanā. Līdzīgas apsūdzības ir izvirzītas vēl vienam "Jukos" akcionāram Platonam Ļebedevam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!