Krievijas naftas kompānija "Jukos" iesniegusi bankrota pieteikumu ASV tiesā un lūgusi lietas ārkārtas izskatīšanu, lai apturētu kompānijas lielākā naftas ieguves uzņēmuma "Juganskņeftjegaz" pārdošanu, kas paredzēta 19.decembrī.
Bankrota pieteikums ir iesniegts ASV bankrotu tiesā Hjūstonā, teikts "Jukos" paziņojumā presei. Kompānija arī lūgusi ASV tiesu panākt, lai Krievija arbitrāžas kārtībā izskatītu "Jukos" iesniegto prasību par kompānijai nodarītajiem zaudējumiem vairāku miljardu dolāru apmērā.

"Šodien spertais solis ir pēdējais mēģinājums aizsargāt mūsu akcionāru, darbinieku un klientu tiesības," uzsvēra "Jukos" izpilddirektors Stīvens Tīds. "Krievijas varas iestāžu rīcība izskatās pēc ekspropriācijas 21.gadsimta stilā," piebilda "Jukos" vadītājs.

ASV bankrotu likumdošana aizsargā kreditora īpašumus visā pasaulē un kompānija meklē tiesu varu, kas aizsargātu akcionāru ieguldījumu vērtību naftas kompānijā "Jukos", teikts kompānijas paziņojumā.

"Hjūstona ir starptautisks naftas un gāzes centrs," norāda kompānija. ""Jukos" ir aktīvi un biznesa darījumi šajā reģionā. Bez tam kompānijas finanšu direktors pašlaik savus pienākumus izpilda no Hjūstonas."

Trešdien arī kļuva zināms, ka amatus atstājuši trīs ārvalstu pārstāvi "Jukos" direktoru padomē - Sāra Kerija, Radžs Kumars Gupta un Žaks Kosjusko-Morize. Viņi paziņojuši, ka vairs nespēj darboties kompānijas akcionāru interesēs un izpildīt savus pienākumus situācijā, kad Krievijas varas iestādes cenšas panākt kompānijas sabrukumu.

Krievijas varas iestādes ir izvirzījušas "Jukos" nodokļu pretenzijas vairāk nekā 26 miljardu dolāru (13,57 miljardu latu) apmērā. 19.decembrī izsolē plānots pārdot "Jukos" lielāko naftas ieguves uzņēmumu "Juganskņeftjegaz", lai piedzītu kompānijas nodokļu parādus par 2000. un 2001.gadu. Par galveno pretendenti uz šī uzņēmuma iegādi tiek uzskatīta Krievijas valsts naftas kompānija "Gazpromņeftj".

Krievijas varas iestāžu akcijas pret "Jukos" turpinās jau kopš pagājušā gada jūlija. Vienlaikus ar "Jukos" izvirzītajām nodokļu pretenzijām Maskavā notiek tiesas prāva pret "Jukos" bijušo vadītāju un lielāko akcionāru Mihailu Hodorkovski, kas tiek apsūdzēts krāpšanā un nodokļu nemaksāšanā. Līdzīgas apsūdzības izvirzītas vēl vienam "Jukos" akcionāram Platonam Ļebedevam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!