Foto: RIA Novosti/Scanpix

Tiesu izpildītāji, pamatojoties uz Hāgas arbitrāžas tiesas lēmumu naftas kompānijas "Jukos" lietā, arestējuši ēku Parīzē, kurā atrodas prokremliskās raidsabiedrības "Russia Today" birojs, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta žurnāls "Forbes".

"Man ir informācija, ka runa ir par ēkas arestu, kurā atrodas telekanāla "Russia Today" Parīzes birojs," atklāja kompānijas "Jukos" akcionāra "Group Menatep Limited" vadītājs Tims Osborns.

Tā ir viena no vairākām ēkām Parīzē, kas pieder Krievijas Federācijai, viņš paskaidro. Ja tiks noskaidrots, ka televīzija nes peļņu Krievijai, tiks iesaldēti arī paša RT kanāla konti, Osborns papildina. Ierobežojumi neattiekšoties uz darbinieku algām.

Tikmēr "Russia Today" ir savlaicīgi parūpējusies un pieņēmusi mērus, lai kontu bloķēšana neietekmētu raidsabiedrības radio un TV translācijas Eiropā un citās valstīs, "Forbes" pastāstīja raidsabiedrības galvenā redaktore Margarita Simonjana.

Tiesu izpildītāji arestējuši starptautiskās informācijas aģentūras "Russia Today" pārstāvniecības kontu, bet ne telekanālu RT, Simonjana precizēja aģentūrai "RIA Novosti".

Ierobežojumi skāruši arī Krievijas ziņu aģentūru TASS, jo arī tās īpašumi Parīzē pieder Krievijas Federācijai.

Vēstīts, ka Francijā ceturtdien iesaldēti Krievijas uzņēmumu un valsts iestāžu banku konti, pamatojoties uz pērnā gada 18. jūlija Hāgas arbitrāžas tiesas lēmumu naftas kompānijas "Jukos" lietā. No Krievijas kompānijas akcionāru labā piedzenamas lielas naudas summas.

Hāga pērnā gada jūlijā noteica, ka 50 miljardi bijušajiem akcionāriem jāizmaksā līdz 2015. gada 15. janvārim. Noteiktajā termiņā Kremlis maksājumus akcionāriem nav veicis. Spriedums arī paredz, ka katra nokavētā maksājuma diena Krievijai uzliek papildus 2,4 miljonu ASV dolārus soda maksājumu.

Savukārt trešdien Krievijas īpašumi arestēti Beļģijā.

Arests noteikts, jo prasītājiem pastāv nopietnas bažas par tiesas spriedumā noteiktās kompensācijas saņemšanu, beļģu izpildrakstu citē "Interfax". Šādas aizdomas prasītāji pamato ar "sistemātisku Krievijas Federācijas atteikumu izpildīt pret to noteikto tiesas spriedumu".

Pastāvīgā arbitrāžas tiesa atzinusi, ka Krievija politisku mērķu vārdā piespiedusi "Jukos" bankrotēt un kompānijas īpašumus izpārdevusi valstij piederošiem uzņēmumiem.

Krievija "Jukos" likvidēja 2003.gadā pēc tam, kad uzņēmuma vadītājs Mihails Hodorkovskis tika atzīts par vainīgu nodokļu nemaksāšanā. Hodorkovskim nācās deviņus gadus pavadīt cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!