Krievijas naftas kompānija "Jukos" nosaukusi summu, par kuru tā pārdotu Lietuvas naftas pārstrādes rūpnīcas "Mažeiķu nafta" akciju kontrolpaketi, - no 800 līdz 900 miljoniem dolāru, raksta Krievijas izdevums "Vedomosti".
2001.gadā "Jukos" par 26,8% "Mažeiķu naftas" akciju samaksāja 75 miljonus dolāru un piešķīra koncernam kredītu par vēl 75 miljoniem dolāru uz pieciem gadiem. Pēc gada tā par 85 miljoniem dolāru nopirka vēl tikpat daudz akciju, tātad Lietuvas koncerna akcijas Krievijas kompānijai izmaksājušas 160 miljonus dolāru.

Atšķirībā no pārējā "Jukos" īpašuma kompānijai piederošās "Mažeiķu naftas" akcijas nav arestētas, jo šo paketi kompānija nepārvalda tiešā veidā. Kā laikrakstam pastāstīja bijušais "Jukos" valdes viceprezidents Aleksandrs Temerko, šīs akcijas grib iegādāties "Lukoil" un TNK-BP, kā arī dažas ASV kompānijas, ko viņš nenosauca.

Vēlāk Lielbritānijas un Krievijas kopuzņēmuma TNK-BP prezidents Roberts Dadlijs paziņoja, ka viņa vadītā kompānija par "Mažeiķu naftu" neinteresējas, savukārt "Lukoil" prezidents Vagits Alekperovs apliecināja, ka vēlētos iegādāties Lietuvas naftas pārstrādes uzņēmumu.

Kā laikrakstam "Vedomosti" izteicies labi informēts avots, pēc "Jukos" aplēsēm, Lietuvas uzņēmuma tirgus cena varētu sasniegt divus miljardus dolāru, tātad kontrolpakete maksātu aptuveni miljardu dolāru, taču pašreizējās sarežģītās situācijas dēļ cena varētu pazemināties par 100-200 miljoniem dolāru.

""Mažeiķu nafta" kompānijai "Jukos" noderējusi, tā sakot, nebaltai dienai," secinājis "Prosperity Capital Management" direktors Ivans Mazalovs. Tiesa, viņš paudis neizpratni, kāpēc kompānijai "Jukos" šīs akcijas vispār jāpārdod, jo nodokļu parāda nomaksai līdzekļu tik un tā nepietiktu.

Viņaprāt, 800-900 miljoni dolāru būtu pieņemama cena tiklab pārdevējam, kā pircējam. Lai gan "Jukos" iegādājās Lietuvas uzņēmumu daudz lētāk, tā vērtību palielina pārstrādes jaudu trūkums tirgū, sacījis eksperts.

Koncernā "Mažeiķu nafta" apvienota naftas pārstrādes rūpnīca, kuras jauda ir 12 miljoni tonnu gadā, Būtiņģes terminālis ar jaudu desmit miljoni tonnu un Biržu naftasvads. Pērn Mažeiķu rūpnīca plānoto astoņu miljonu tonnu vietā pārstrādāja 8,7 miljonus tonnu naftas.

"Jukos" līgums ar Lietuvas valdību paredz, ka kompānijai gadā jāpiegādā Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcai vismaz 4,8 miljoni tonnu jēlnaftas.

Pašlaik "Jukos" pieder 53,7% "Mažeiķu naftas" akciju. Lietuvas valsts īpašumā ir 40,66% naftas koncerna akciju, bet pārējie 5,64% akciju pieder mazajiem akcionāriem.

Kā ziņots, tiek lēsts, ka "Mažeiķu naftas" benzīns Latvijā aizņem aptuveni 70% tirgus, savukārt dīzeļdegviela - apmēram 20% tirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!