Krievijas naftas kompānija "Jukos", iespējams, pārdos daļu savu aktīvu, lai dzēstu nodokļu parādus valstij, atsaucoties uz "Jukos" direktoru padomes priekšsēdētāja Viktora Geraščenko interviju Šveices laikrakstam "Der Bund" ziņo aģentūra "Interfax". Kā viens no reālākajiem variantiem tiek uzskatīta Lietuvas naftas pārstrādes uzņēmuma "Mažeiķu nafta" pārdošana.
Geraščenko norādīja, ka pagājušajā gadā kompānija jau samaksājusi 4,5 miljardus dolāru (2,4 miljardus latu), no "Juganskņeftjegaz" pārdošanas ir iegūti 8,9 miljardi dolāru, bet šā gada martā ir pārskaitīti aptuveni 500 miljoni dolāru. Tai pašā laikā "Jukos" direktoru padomes priekšsēdētājs atzina, ka kompānijas kopējais parāds ir sasniedzis 25 miljardus dolāru.

Pēc analītiķu domām, par galvenajiem pretendentiem uz pārdošanu ir uzskatāmi "Jukos" naftas ieguves uzņēmums "Tomskņeftj" un Lietuvas naftas pārstrādes rūpnīca, raksta "Ņezavisimaja gazeta".

"Visinteresantākie pārdošanai varētu būt pirmām kārtām "Tomskņeftj" aktīvi, taču "Jukos" nav tiesības pārdot tos savus aktīvus, kas pašlaik ir arestēti," komentēja "Prospekt" analītiķis Dmitrijs Mangiļevs. "Kas attiecas uz aktīviem, ko "Jukos" var pārdot nodokļu parādu dzēšanai, tas varētu būt Lietuvas naftas pārstrādes uzņēmums."

Interesi par Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcu jau izrādījuši vairāki uzņēmumi, tai skaitā viena no vadošajām Krievijas naftas kompānijām "Lukoil". "Jukos" arī pašai būtu izdevīgi no Mažeiķu rūpnīcas atbrīvoties, jo kompānija pašlaik nespēj tai piegādāt naftu, norāda analītiķis.

"Ņezavisimaja gazeta" atzīmē, ka "Jukos" var pārdot tikai tos savus aktīvus, kas atrodas ārvalstīs un pagaidām nav arestēti.

Arī investīciju kompānijas "Troika dialog" analītiķis Vasīlijs Ņesterovs uzsver, ka "Jukos" aresta dēļ nevar pārdot savus aktīvus. Viņš uzskata, ka "Jukos" nevarēs sākt izpārdot savus svarīgākos aktīvus kā "Tomskņeftj" un "Samaraņeftjegaz", par kuriem varētu saņemt vairākus miljardus dolāru.

"Jukos" patlaban pieder 53,7% "Mažeiķu naftas" akciju. Lietuvas valsts īpašumā ir 40,66% naftas koncerna akciju, bet mazajiem akcionāriem pieder 5,64% akciju.

Pagājušajā nedēļā Krievijas mediji ziņoja, ka divas Krievijas naftas kompānijas - "Lukoil" un TNK-BP - ir nosūtījušas piedāvājumu "Jukos" pirkt tai piederošās "Mažeiķu naftas" akcijas.

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Brazausks savukārt pagājušo ceturtdien deva mājienu, ka potenciālie "Mažeiķu naftas" pircēji jau apmeklē rūpnīcu. Lietuvas valdības vadītājs arī atkārtoti norādīja, ka naftas pārstrādes rūpnīcai jau ir noslēgti līgumi par naftas piegādēm šā gada otrajā ceturksnī.

"Jukos" valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Temerko ceturtdien informēja, ka "Jukos" šā gada otrajā ceturksnī naftu neeksportēs, jo kompānijai ir piešķirti nepiemēroti naftas eksporta virzieni.

Pēdējos gados "Jukos" bija galvenā naftas piegādātāja Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcai, jo atbilstoši noslēgtajam līgumam ar Lietuvas valdību "Jukos" bija apņēmusies rūpnīcai piegādāt vismaz 4,8 miljonus tonnu jēlnaftas gadā. Līdz šim šīs saistības tika izpildītas.

2004.gadā "Mažeiķu nafta" pārstrādāja 8,66 miljonus tonnu jēlnaftas, kas bija par 21% vairāk nekā 2003.gadā. Šogad "Mažeiķu nafta" plāno pārstrādāt deviņus miljonus tonnu jēlnaftas un caur Būtiņģes naftas termināli izvest piecus miljonus tonnu naftas.

Šā gada pirmajos divos mēnešos "Mažeiķu nafta" pārstrādāja 1,444 miljonus tonnu jēlnaftas, kas bija par 4,6% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

Pagājušajā gadā "Mažeiķu nafta" strādāja ar 721,86 miljonu litu (147,26 miljonu latu) neauditēto tīro peļņu pēc starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, kas bija vairāk nekā trīs reizes lielāka nekā 220,9 miljonu litu tīrā peļņa 2003.gadā.

Kā ziņots, tiek lēsts, ka "Mažeiķu naftas" benzīns Latvijā aizņem aptuveni 70% tirgus, savukārt dīzeļdegviela - apmēram 20% tirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!