Taivāna un Ķīna panākušas vienošanos, ka Ķīna 4. jūlijā varēs sākt sūtīt tūristu grupas uz Taivānu, pirmdien ziņo laikraksts "Commercial Times".
Kā norādīts laikraksta publikācijā, Taivānas un Ķīnas tūrisma pārstāvji neoficiālās sarunās panākuši vienprātību un jūnijā parakstīs oficiālu dokumentu.

Šo dokumentu parakstīs Taivānas Šauruma apmaiņas fonds un Ķīnas asociācija attiecībām pāri Taivānas šaurumam, kuras organizē divpusējos sakarus, jo oficiālu sakaru Ķīnai un Taivānai nav.

Ķīniešu tūristu grupas sāks ierasties Taivānā līdz ar nedēļas nogales čārterreisu atklāšanu starp Taivānu un Ķīnu.

Taivāna bija aizliegusi tiešu gaisa satiksmi ar Ķīnu kopš 1949. gada drošības apsvērumu dēļ, taču prezidents Ma Jinju, kura inaugurācija notika 20. maijā, aicina atklāt čārterreisus, lai mazinātu saspīlējumu un atdzīvinātu Taivānas ekonomiku.

Nedēļas nogales čārterreisi pārtaps ikdienas čarterreisos, un vēlāk tiks nodibināta regulāra satiksme.

Ma aicinājis arī atvērt durvis ķīniešu tūristiem, lai stimulētu Taivānas stagnācijā nonākušo tūrisma industriju.

Kā raksta "Commercial Times", ar pirmo čarterreisu Ķīna plāno nosūtīt uz Taivānu inaugurācijas tūristu grupu, ko vadīs Ķīnas Nacionālās tūrisma administrācijas priekšsēdētāja vietnieks Džans Sjicjiņs un kurā ietilps to sešu Ķīnas aviokompāniju vadītāji, kuras piedalīsies čarterreisu programmā.

Sešas Taivānas un sešas Ķīnas aviosabiedrības, kuras izraudzītas čarterreisu organizēšanai, iesniegušas pieprasījumus pēc lidojumu atļaujām Pekinā un Taipejā.

Taivānas valdošās Ķīnas Nacionālistiskās partijas priekšsēdētājs Vu Pohsjuns pirmdien dosies uz Ķīnu, lai apspriestu savstarpējos apmaiņas pasākumus, arī čarterreisus ar Ķīnas prezidentu Hu Dziņtao un citām amatpersonām.

Sagaidāms, ka Vu mudinās Ķīnu atsākt Taipejas un Pekinas dialogu, kas sākās 1993.gadā, taču 1995.gadā Ķīna to pārtrauca, reaģējot uz Taivānas separātisma tendencēm. Viņš arī lūgs Pekinu noregulēt pēdējās detaļas saistībā ar gaidāmajiem čarterreisiem un ķīniešu tūristu ierašanos Taivānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!