Foto: AP/Scanpix

Bijusī Ukrainas premjerministre un prezidenta amata kandidāte Jūlija Timošenko pirmdien vakarā paziņojusi par tautas pretošanās kustības veidošanu, vēsta "Korrespondent.net".

"Es nolēmu burtiski no šīs minūtes darīt visu no manis atkarīgo, lai atbalstītu tautas pretošanās kustību, kas jāveido no cilvēkiem, kuri ir gatavi brīvprātīgi aizsargāt Ukrainu," telekanāla ICTV ēterā teica partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") līdere.

Šajā kustībā ir jābūt militāristiem ar kara pieredzi, bijušajiem specvienību kaujiniekiem, cilvēkiem, kas pārvalda militāro doktrīnu stratēģiju, skaidroja Timošenko.

Kustības štābs savu darbību sākšot nekavējoties un otrdien no rīta notikšot tā sēde, paziņoja politiķe.

"Es lūdzu visus, kas ir gatavi aizsargāt Ukrainu, vērsties pie mums. Sākumā štābs atradīsies mūsu partijas mītnē, bet pēc tam mēs pārcelsimies uz austrumiem, kur rīkosimies pēc šī štāba izstrādātajiem plāniem," piebilda Timošenko.

Politiķe pirms tam pauda viedokli, ka konflikts Ukrainā ir jāatrisina mierīgā ceļā.

Timošenko kandidē uz Ukrainas prezidenta amatu 25. maijā gaidāmajās vēlēšanās. Timošenko, kuru 2011. gadā pretrunīgi vērtētā un plaši par politiski motivētu uzskatītā procesā notiesāja uz septiņiem gadiem cietumā par pilnvaru pārsniegšanu, slēdzot gāzes piegādes līgumu ar Krieviju, no cietuma parlaments nolēma atbrīvot pēc Janukoviča bēgšanas 22. februārī. 

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka nedēļas nogalē bruņotas prokrieviski noskaņotas separātistu grupas Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts administrācijas un drošības dienestu ēkas.

Pirmdien arvien biežāk parādās ziņas par tiešu Krievijas militārpersonu līdzdalību šajos notikumos. Vietām atklāti parādās arī tā dēvētie "zaļie cilvēciņi" - ļoti labi bruņoti un vienādās militārās uniformās tērpti cilvēki, kas aktīvi darbojās Krimā pirms tās aneksijas, ko Maskava īstenoja pagājušajā mēnesī.


Faktiski neviens nešaubās, ka tās ir Krievijas armijas vienības, kuras, pārkāpjot jebkādus starptautiskās kara vešanas normas, darbojas bez izšķirības zīmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!