Foto: Reuters/Scanpix /LETA

Otrdien Eiropas Parlamentā (EP) vēl formāli amatā esošais Eiropas Komisijas (EK) vadītājs Žans Klods Junkers pēdējo reizi eiroparlamentāriešus uzrunāja EK vadītāja amatā. Jau tuvākajā laikā viņu amatā nomainīs topošā jaunā komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena.

"Ļoti žēl, ka no mana mandāta laika tik daudz bija jāvelta "Brexit" jautājumiem tā vietā, lai vairāk domātu par pilsoņiem. Uzskatu, ka tā bija liela laika un enerģijas izniekošana. Komisija ir ieguldījusi lielu enerģiju un līdzekļus, lai diskutētu par veidu, kā Apvienotā Karaliste varētu izstāties no Eiropas Savienības, kā arī, lai nodrošinātu juridisku drošību pārējiem. Tas prasīja ārkārtīgi lielu darbu," vēl pirms savas noslēguma runas, apspriežot pēdējās Eiropadomes sanāksmes norisi, sacīja Junkers.

Pašreiz plānots, ka Lielbritānija no Eiropas Savienības (ES) izstāsies 31. oktobrī. Taču aizvien nav skaidrības, vai un kā tas notiks. Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons solījis atsaukt "Brexit" vienošanās likumprojektu un izsludināt vēlēšanas, ja Lielbritānija "Brexit" nebeidzamās sarunas turpinās vēl pēc 31. datuma.

Savukārt savā noslēguma runā, atvadoties no EP, Junkers sacīja: "Kolēģi, šeit bija jāpiedzīvo arī vilšanās, jo šī mandāta laikā mums neizdevās atrisināt Kipras apvienošanas dosjē. Tā ir vilšanās, kas ir jātzīst. Un mums neizdevās arī noslēgt līgumu ar Šveici, kur mēs centāmies panākt mūsu nosprausto rezultātu."

Vērtējot sasniegto, Junkers izcēla: "Mēs esam sasnieguši to, ko bijām plānojuši, proti, atjaunot Eiropā stabilu izaugsmi un veicināt darbvietu izveidi. Līdz 2022. gadam Junkera plāna ietekmē būs izveidoti 1,7 miljoni jaunu darbvietu un ES IKP būs pieaudzis par 1,8 %. Vienmēr esmu teicis, ka šis plāns nav risinājums visām problēmām. Tomēr mēs varam lepoties ar to, ka šobrīd vairāk nekā viens miljons mazo uzņēmumu saņem finansējumu, kas tiem iepriekš nebija pieejams."

Pilnu Junkera noslēguma runu iespējams noskatīties šeit:

Jau ziņots, ka EP deputāti sarunā ar Žanu Klodu Junkeru otrdiena vērtēja, ko aizvadītajā piecgadē paveikusi viņa vadītā Eiropas Komisija.

Kopš stāšanās amatā 2014. gada 1. novembrī Junkera komisijai nācies risināt daudz problēmu, tostarp "Brexit", eirozonas krīzi, klimata pārmaiņas, jauniešu bezdarbu, migrāciju, ārvalstu iejaukšanos demokrātijas procesos un dezinformāciju, pamattiesību un tiesiskuma pārkāpumus, digitalizācijas radītos izaicinājumus, starptautiskās spriedzes saasināšanos un neskaitāmos bruņotos konfliktus pie ES ārējas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!