Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) valstu valdībām ir pienākums palīdzēt migrantu plūsmai, kas ierodas Eiropā, un tās nedrīkst padoties "populistiskām" prasībām sūtīt viņus atpakaļ, trešdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

"Jūs (ES dalībvalstis) nedrīkst apžilbināt populistiskā doma, kas ir klātesoša katrā valstī," Junkers brīdināja intervijā Francijas ziņu aģentūrai AFP.

Junkers pauda vilšanos par to, ka ES valstu iekšlietu un tieslietu ministriem jūlijā neizdevās vienoties par to, kā sadalīt 40 tūkstošus migrantu galvenokārt no Sīrijas un Eritrejas, kas ir ieradušies Itālijā un Grieķijā. Ministri vienojās, ka oktobrī tiks sākta 32 tūkstošu tur ieradušos migrantu sadalīšana starp ES valstīm, lai gan ES līderi samitā jūnijā bija vienojušies par 40 tūkstošiem.

"Ministriem atšķirībā no pilsoņiem ir pienākums rīkoties. Mēs izteicām tālejošus priekšlikumus, kas tomēr ir pieticīgi, ņemot vērā problēmas mērogu," sacīja Junkers, atsaucoties uz EK priekšlikumiem par obligātu kvotu noteikšanu migrantu sadalei starp ES valstīm.

"Mēs ierosinājām obligātu sistēmu patvēruma meklētāju un cilvēku, kuriem vajadzīga starptautiska aizsardzība, sadalei, bet dalībvalstis mums nesekoja un mēs esam spiesti censties panākt vienošanos uz brīvprātības pamata," teica Junkers.

ES valstu tieslietu un iekšlietu ministri 20.jūlija sanāksmē Briselē vienojās pārvietot vairāk nekā 32 250 Sīrijas, Eritrejas, Irākas un Somālijas pilsoņu, kas kā patvēruma meklētāji ieradušies Grieķijā un Itālijā. Ministri arī vienojās par 22,5 tūkstošu Sīrijas bēgļu uzņemšanu no bēgļu nometnēm ārpus ES, šādi pārsniedzot iepriekš noteikto skaitu - 20 tūkstošus.

Junkers sacīja, ka ES rudenī vajadzētu atsākt centienus panākt vienošanos par 40 tūkstošu patvēruma meklētāju sadali.

"Ja mēs līdz tam nenonāksim uz brīvprātības pamata, mums būs atkal jāizskata komisijas (EK) priekšlikumi," teica Junkers.

"Tomēr es gribu ticēt, ka viņi reaģēs ambiciozi," sacīja EK prezidents.

Junkers sacīja, ka valdībām ir jābūt stingrām un jāuzņemas vadība, kad viņam tika uzdots jautājums, kā ES var palīdzēt sadalīt migrantu slogu, neizprovocējot konfliktu, kas tikai palīdzētu populistiskām un ksenofobiskām kustībām.

"Politikā ir brīži, kad jūs nedrīkstat sekot populistiem, citādi pats kļūsiet par populistu," teica Junkers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!