Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers otrdien ārkārtas Eiropas Parlamenta (EP) sanāksmē Briselē, uzrunājot deputātus, norādīja, ka EK komisāriem aizliedzis iesaistīties slepenās sarunās ar Lielbritāniju pirms tā nav formāli uzsākusi izstāšanās procedūru.

Lai uzsāktu formālu izstāšanās procesu, Lielbritānijai jāiedarbina Lisabonas līguma 50. pants, kas regulē dalībvalstu izstāšanās procesu no Eiropas Savienības (ES). Pagaidām britu premjera Deivida Kamerona valdība to nav izdarījusi.

Junkers otrdien sacīja, ka, lai novērstu slepenas Lielbritānijas un EK vienošanās par britu nācijas nākotni, viņš aizliedzis komisāriem ar Lielbritānijas pārstāvjiem uzsākt pārrunu procesu, pirms Londona nav iedarbinājusi 50. pantu.

"Es vēlētos aicināt Lielbritāniju pēc iespējas ātrāk precizēt savu pozīciju. Mēs nevaram sevi pakļaut ilgai neziņai," otrdien sacīja Junkers.

Vēstīts, ka EP deputāti otrdien Briselē tiekas ārkārtas plenārsesijā, lai ar Junkeru un Eiropas Savienības Padomes prezidentūras pārstāvjiem apspriestu Lielbritānijas iedzīvotāju referenduma balsojuma sekas. Portāls "Delfi" piedāvā sanāksmes video tiešraidi.

Ziņots, ka ceturtdien, 23. jūnijā, notikušajā referendumā par Lielbritānijas turpmāko dalību ES vairums britu nobalsojuši par izstāšanos no savienības.

Par aiziešanu no savienības nobalsoja 52%, bet par palikšanu – 48%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!