Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers nākamnedēļ piedāvās ievērojami palielināt migrantu kvotu jeb migrantu skaitu, kuru Eiropas Savienības valstīm uz laiku jāuzņem. Viņaprāt, kvotas apmēram jāpieaug no 40 000 līdz 160 000, raksta "The Financial Times".

Migranti, kuri tiks pārvietoti, būs tie, kuri patlaban atrodas Itālijā, Grieķijā un Ungārijā, un ar kuru uzņemšanu to lielā skaita dēļ varasiestādes vairs netiek galā, atklājušas amatpersonas, informējot par nākamnedēļ gaidāmo Junkera paziņojumu. Tas būs pirmais Junkera paziņojums EK prezidenta amatā Eiropas Parlamentā par "stāvokli savienībā".

Ungārijas pievienošana sarakstam nozīmē lielas pārmaiņas kopš jūlijā panāktās vienošanās. "The Financial Times" paredz, ka tas varētu graut Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu vienoto opozīciju kvotu sistēmai.

Jau ziņots, ka Eiropā ieceļojošo migrantu skaits ar 107 500 iebraukušiem cilvēkiem jūlijā ir sasniedzis rekordu. Vācija šogad plāno uzņemt 800 000 migrantu – četras reizes vairāk par iepriekšējo gadu.

Straujais migrantu pieplūdums ir radījis spriedzi un nesaskaņas starp dalībvalstīm par ES migrācijas politiku. Trešdien Vācija, Itālija un Francija aicināja bēgļus "godīgi sadalīt" starp visām ES valstīm.

Itālija un Grieķija sūdzas, ka tās nespēj tik galā ar milzīgo migrantu pieplūdumu. Kamēr Vācija ir piekritusi uzņemt lielu ieceļotāju skaitu, citas valstis tam nav gatavas.

Migrantu krīzes cilvēcisko traģēdiju ilustrē 12 migrantu noslīkšana trešdien pie Turcijas krastiem. Sociālos tīklus ir aplidojusi fotogrāfija ar krastā izskalota trīsgadīga zēna mirušo ķermeni, kurš gājis bojā kopā ar savu māti un piecus gadus veco brāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!