Foto: AP/Scanpix

Pretrunīgi vērtētā iecere, kas pēc tā dēvētā "Brexit" ļautu atlikušajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm turpināt integrāciju dažādā tempā, neradīs "jaunu dzelzs priekškaru", piektdien paziņojis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

"Kas attiecas uz tā dēvēto vairāku ātrumu Eiropu (..), tā tiek uztverta kā jauna dalījuma līnija, jauna veida dzelzs priekškars starp austrumiem un rietumiem. Nav tāda nolūka," preses konferencē pēc kārtējā ES samita žurnālistiem Briselē norādīja Junkers.

Vienlaikus viņš pauda cerību, ka, par spīti britu balsojumam par izstāšanos no ES, kādu dienu Apvienotā Karaliste atkal atgriezīsies blokā.

"Man nepatīk "Brexit", jo es vēlētos atrasties kopīgā laivā ar britiem. Ceru, ka pienāks diena, kad briti atgriezīsies uz kuģa," pēc samita, kurā tika spriests arī par ES nākotni pēc Lielbritānijas aiziešanas, atzina EK prezidents.

Atbalstu vairāku ātrumu Eiropai izteikušas tādās lielās ES dalībvalstis kā Vācija un Francija.

Tomēr šāda pieeja saskārusies arī ar pretestību, un 27 dalībvalstu līderiem - bez Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas - bija lielas grūtības izstrādāt gaidāmā Romas samita deklarācijas projektu.
"Devīze ir tāda, ka mēs esam vienoti daudzveidībā," pēc sarunām paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele, komentējot Romas samita vēsti.

ES 27 dalībvalstis "sadarbosies, lai veicinātu kopīgo labumu, saprotot, ka daži no mums var virzīties tuvāk, tālāk un ātrāk dažās jomās, turot durvis atvērtas tiem, kas vēlas pievienoties vēlāk", uzsvērts Romas deklarācijas projektā.

Teksta formulējums neapšaubāmi par prioritāti padara "vairāku ātrumu" Eiropu, kas izsaucis vairāku valstu, tostarp Polijas, neapmierinātību.
"Mēs nepiekrītam nekādām runām par vairāku ātrumu Eiropu," uzsvēra Polijas premjerministre Beāta Šidlo.

Viņa kritizēja "vecās" dalībvalstis, kuras "uzskata, ka tām ir tiesības uzspiest risinājumus, bet mums kā jaunajiem dalībniekiem arī ir tiesības izteikt savas domas".

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks atbalstīja vienotību, brīdinot: "Ja jūs vēlaties iet ātri, ejiet vieni, ja jūs vēlaties tikt tālu, ejiet kopā."

Samitu ceturtdien aizēnoja strīdi par Tuska pārvēlēšanu amatā.
Kā ziņots, par spīti Polijas kategoriskajiem iebildumiem, ES dalībvalstu līderi ceturtdien uz atkārtotu 30 mēnešus ilgu pilnvaru termiņu Eiropadomes prezidenta amatā ievēlēja Tusku.

Par Tusku balsoja visas pārējās 27 dalībvalstis, un Varšava palika vienīgā, kas balsoja pret viņa kandidatūru.

Šidlo to komentēja kā "bīstamu precedentu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!