Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers ceturtdien publicētā intervijā brīdinājis savu centriski labējo politisko grupu par briesmām, kas var rasties no kompromisiem ar galēji labējo partijām.

"Briesmas, kas izriet no labējā virziena, nedrīkst novērtēt par zemu. Mani māc bažas, ka Eiropas tēls kļūs tumšāks, kad tradicionālās Eiropas partijas izies uz verbāliem kompromisiem ar galēji labējiem," Austrijas laikrakstam "Der Standard" sacīja Junkers.

Viņš norādīja, ka ieteikts savai Luksemburgas Kristīgi sociālajai tautas partijai pamest Eiropas Tautas partiju (EPP), ja šī partiju apvienība noslēgs vienošanos ar galēji labējām partijām.

Sagaidāms, ka galēji labējās partijas gūs labus rezultātus 26.maija Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, cita starpā izmantojot vēlētāju neapmierinātību ar situāciju migrācijas jomā un vilšanos politiskajā elitē.

Ja galēji labējām un galēji kreisajām partijām būs "pārāk spēcīga ietekme", tas atstās "stipru iespaidu" uz debatēm EP, savukārt EK, kas būs atkarīga no viņu atbalsta, būs "rīcībnespējīga", brīdināja Junkers.

Intervijā Junkers pauda kritiku Austrijas kancleram Sebastianam Kurcam, kura konservatīvā partija kopš 2017. gada beigām valda koalīcijā ar galēji labējo partiju.

Kurcs šomēnes aicināja rīkot jaunas sarunas par Eiropas Savienības (ES) Lisabonas līgumu, noteikt bargas sankcijas valstīm, kas migrantiem ļauj tranzītā šķērsot savu teritoriju, kā arī samazināt EK.

"Es uzskatu, ka Kurcs ir pārliecināts, stabils eiropietis," sacīja Junkers. "Man nešķiet, ka tas ir labi, ka viņš, kurš iestājas par Eiropu, tagad pievieno savu balsi oponentu korim."

Neilgi pirms Junkera intervijas Ungārijas konservatīvais premjers Viktors Orbāns bija pieļāvis, ka "Austrijas modelis" ar centriski labējo un galēji labējo koalīciju būtu atkārtojams Eiropas līmenī.

EPP kandidāts uz EK prezidenta amatu Manfrēds Vēbers izteicies pret šādas alianses izveidošanu.

Orbāna partija ietilpst EPP, bet tās darbība grupā pēc strīda ar Briseli uz laiku apturēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!