Foto: AFP/Scanpix

Robežkontroles ieviešana uz Austrijas robežas ar Itāliju Eiropai būs "politiska katastrofa", sestdien paziņojis Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

Vīne piedraudējusi atsākt robežkontroli Brennera pārejā, ja Itālija aktīvāk nerīkosies, lai ierobežotu nelegālo imigrantu plūsmu uz Austriju.

Brennera pāreja ir svarīgs Eiropas transporta sistēmas mezgls, kas savieno kontinenta dienvidus ar ziemeļdaļu, sniedzot interviju vācu mediju konglomerāta "Funke Mediengruppe" žurnālistiem, norādīja Junkers.

Dienā Brennera pāreju šķērso 2 500 kravas automašīnu un 15 000 vieglo automobiļu, un tā ir ļoti svarīgs maršruts Itālijas eksportam uz Ziemeļeiropu.

"Tāpēc jebkam, kas bloķē Brennera pāreju, būs ne vien nopietnas ekonomiskas sekas, bet, kas ir daudz svarīgāk, - smagas politiskās sekas," uzsvēra EK prezidents.

Itālija, kur kopš janvāra ieradušies jau vairāk nekā 28 500 nelegālie imigranti, kopš tā dēvētā Balkānu maršruta slēgšanas atkal ir kļuvusi par galvenajiem vārtiem nelikumīgo ieceļotāju iekļūšanai Eiropas Savienībā (ES).

Junkers pauda arī bažas, ka Austrijas arvien stingrākie pasākumi pret nelegālo imigrāciju mudinās arī citas ES dalībvalstis slēgt savas robežas, kā arī vairos galēji labējo politiķu "reprezentablitāti" citviet Eiropā.

"To, ko redzam Austrijā, mēs diemžēl novērojam citās Eiropas valstīs, kur partijas spēlē uz tautas bailēm," izteicās EK prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!