Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers paziņojis, ka nav iemesla gaidīt līdz brīdim, kad oktobrī tiks izraudzīts Deivida Kamerona pēctecis, lai uzsāktu vienošanos par Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) nosacījumiem, raksta raidsabiedrība "Sky News".

Intervijā Vācijas televīzijas kanālam ARD Junkers piebildis, ka vēlas, lai sarunas par Lielbritānijas attiecību reformām ar Eiropu tiktu uzsāktas nekavējoties. "Briti ceturtdien izlēma, ka viņi grib pamest ES, tāpēc nav pamata gaidīt līdz oktobrim, lai sāktu vienoties par viņu izstāšanās nosacījumiem," teica Junkers.

EK prezidents Lielbritānijas izstāšanos no ES nodēvējis par "ne īpaši draudzīgu šķiršanos," tai pašā laikā atzīstot, ka "tā tik un tā nebija īpaši cieša mīlestība".

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, kurš bija referenduma ierosinātājs, bet pats aģitēja par palikšanu ES, reaģējot uz balsojuma rezultātiem, kurā vairums britu nobalsoja par Lielbritānijas izstāšanos no ES, piektdien atkāpās no amata. Viņš paskaidroja, ka amata pienākumus turpinās pildīt līdz oktobrim, bet Lisabonas līguma 50. pantu īstenot uzticēs savam pēctecim.

Pants paredz, ka tiks uzsākts vienošanās process par jaunām tirdzniecības attiecībām ar citām valstīm, kurš ilgs vismaz divus gadus. Taču Žans Klods Junkers un citas ES vadošās amatpersonas mudinājušas Lielbritāniju uzsākt sarunas par bloka pamešanu "pēc iespējas drīzāk".

"Jebkāda kavēšanās nevajadzīgi paildzinātu neskaidrību," vienotā paziņojumā norādīja Junkers, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, Eiropas parlamenta prezidents Martins Šulcs un Nīderlandes premjerministrs Marks Rite.

"Mēs sagaidām, ka Apvienotās Karalistes valdība īstenos iedzīvotāju lēmumu pēc iespējas ātrāk, lai cik sāpīgs šis process arī nebūtu," minēts viņu paziņojumā. "Mēs esam gatavi nekavējoties uzsākt sarunas par noteikumiem un apstākļiem, kas saistīti ar Lielbritānijas izstāšanos no ES."

Tāpat viņi atgādināja, ka Liebritānijai jārīkojas saskaņā ar ES likumiem līdz pat brīdim, kad tā pārstās būt ES dalībvalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!