Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas diktators Aleksansdrs Lukašenko apstiprinājis, ka bija saslimis, savu neseno nozušanu no publiskās dzīves uz vairākām dienām skaidrojot ar adenovīrusu, vēsta portāls "Meduza".

Spekulācijas par 68 gadus Lukašenko veselības stāvokli izplatījās pēc 9. maija, kad militārajā parādē Maskavā viņš izskatījās nevesels, kā arī nepiedalījās pusdienās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Pēc tam kungs neieradās Valsts karoga, ģerboņa un himnas dienas svinībās, kur citus gadus uzstājās ar uzrunu. Diktators tika parādīts tikai 15. maijā, kad izplatītā video viņš izklausījās neparasti aizsmacis.

Ukrainas militārā izlūkdienesta pārstāvis Andrijs Jusipovs 18. maijā komentēja, ka Lukašenko patiešām ir slims, taču ne tā, lai uz ilgu laiku izkristu no aprites.

Otrdien, 23. maijā, neseno pazušanu komentēja pats Lukašenko.

"Ja kāds domā, ka es grasījos nomirt, nomierinieties. Nomierinieties. Tas nav nekas vairāk par tukšu muldēšanu čatos un "Telegram" kanālos," "Meduza" citē Lukašenko.

Viņš paskaidroja, ka bija saslimis ar adenovīrusa infekciju, ko parasti "izārstē trīs dienās", taču saspringta grafika dēļ nav sanācis to izdarīt: "Tad uz Maskavu, tad Ļeņingradu [Sanktpēterburgas PSRS laika nosaukums], tad uz talku, tad uz Grodņu tu mani aizvilki laukumā apskauties ar tām meitenēm, tad uz Gomeļu pie [reģiona vadītāja Ivana] Krupko – tas viss sakrājās."

Diktators uzstāja, ka "negrasās" mirt: "Jūs vēl ilgi ar mani mocīsieties."

Lukašenko pie varas Baltkrievijā ir kopš 1994. gada, kad pirmo reizi uzvarēja prezidenta vēlēšanās. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, kuram tostarp tiek izmantota Baltkrievijas teritorija un infrastruktūra, aktuāls ir jautājums, cik neatkarīgs Lukašenko un Baltkrievija ir no Maskavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!