krainas prezidents Viktors Juščenko ceturtdien noraidīja Krievijas priekšlikumu par 3,6 miljardu dolāru (2,1 miljarda latu) kredītu, ko Krievija piešķirtu Ukrainai, lai tā varētu norēķināties par Krievijas dabasgāzi pēc augstākām cenām.
"Mums nav nepieciešams šis aizdevums," paziņoja Juščenko. "Ukraina izmantos pati savus līdzekļus, lai samaksātu par gāzi saprātīgu cenu, kas noteikta korekti un objektīvi."

"Objektīva Krievijas dabasgāzes cena Ukrainai pašlaik ir 70-80 dolāri (42-47 lati) par 1000 kubikmetriem," sacīja Juščenko.

Kā jau ziņots, Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" no 1.janvāra gatavojas paaugstināt Ukrainai piegādājamās gāzes cenu līdz 230 dolāriem (136,4 latiem) par 1000 kubikmetriem līdzšinējo 50 dolāru (29,65 latu) vietā.

"Gazprom" ir noteikusi 1.janvāri par galīgo termiņu, līdz kuram Kijevai jāpiekrīt četrkārtīgai gāzes cenu paaugstināšanai, pretējā gadījumā draudot ar gāzes piegāžu pārtraukšanu. Krievijas gāzes kompānijas draudi rada bažas, ka konflikta dēļ var tikt pārtraukta gāzes piegāde Rietumeiropai caur Ukrainu. Līdz šim Eiropa saņēma aptuveni 20% dabasgāzes no Krievijas caur Ukrainu.

Savukārt Ukraina pieprasa pārskatīt "Gazprom" lēmumu no 2006.gada 1.janvāra noteikt cenu 230 dolārus par 1000 kubikmetru kurināmā un cenšas panākt pakāpenisku jauno tarifu ieviešanu.

Savukārt "Gazprom" uzskata savus noteikumus par pamatotiem un ir gatava pārtraukt gāzes piegādi Ukrainai 1.janvārī pulksten 10 pēc Maskavas laika, ja strīds ar Ukrainu netiks noregulēts un nebūs parakstīts attiecīgais līgums.

Maskavā jau otro dienu turpinās Ukrainas kurināmā un enerģētikas ministra Ivana Plačkova un Krievijas rūpniecības un enerģētikas ministra Viktora Hristenko sarunas gāzes piegāžu jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!