Foto: EPA/LETA
Bijušais Ukrainas prezidents Viktors Juščenko par savu lielāko kļūdu valsts galvas amatā sestdien intervijā laikrakstam "Diena" nosauc darbu kopā ar bijušo premjerministri Jūliju Timošenko.

"Viņa kā politiķis par savas doktrīnas pamatu izvēlējās populismu, liekot darbības centrā demagoģiju un politikānismu, un nerealizēja tos uzdevumus, kas bija jāpaveic, pirmām kārtām jau ekonomikas reformu sfērā," teic Juščenko.

"Mums tolaik bija lieliski apstākļi – gan ekonomiskie, gan investīciju. Piecos gados saņēmām piecas reizes vairāk investīciju nekā iepriekšējos piecpadsmit gados. Labi pildījām budžetu," stāsta Ukrainas eksprezidents, norādot, ka tas bija pats labākais laiks reformu īstenošanai.

Taču tam ceļā esot nostājies populisms, ar kuru atnāca Timošenko vadītais politiskais spēks, uzskata Juščenko. Viņš pārliecināts, ka Timošenko ir atbildīga par notikušo šķelšanos demokrātiskajā nometnē, kādēļ tagad demokrātiskie spēki Ukrainā ir daudz vairāk sašķelti nekā jebkad iepriekš. "Piemēram, dažos apgabalos vēlēšanās piedalījās ap četrdesmit politisko partiju. Divas trešdaļas no tām sevi uzskata par demokrātiem. Tā ir maksa par tukšvārdību un populismu, ar ko politikā ienāca Timošenko," uzsver Juščenko.

Situācija ir tāda, ka Viktors Janukovičs ir kļuvis par prezidentu, saņemot vismazāko atbalstu no visiem bijušajiem Ukrainas prezidentiem, norāda Juščenko. Turklāt cilvēku, kas atbalsta demokrātisko kursu, esot vairāk par tiem, kas atbalsta Janukoviča piedāvāto kursu.

Eksprezidents atzīst, ka daudzi no šiem cilvēkiem bija vīlušies: "Tā vietā, lai atbalstītu konkrētu politisko spēku, demokrātiskais vēlētājs gāja vairākos virzienos. Trūka arī tās kopības, kāda bija 2004. gadā." Viņš gan neuzskata, ka ar Janukoviča atnākšanu būtu uzvarējusi cita ideoloģija. "Nevar teikt, ka tas ir demokrātisko spēku zaudējums, sakāvi cieta tieši tā politika, ko demokrātiskajiem spēkiem uzspieda Jūlija Timošenko," teic politiķes bijušais sabiedrotais.

Jušenko gan uzskata, ka šobrīd Ukrainas sabiedrības konsolidācija ir daudz svarīgāka par partiju konsolidāciju: "Ņemot vērā pēdējās vēlēšanas un sašķeltību, kāda valda demokrātiskajos spēkos, Ukrainas politiskajā kartē redzamās partijas pašreiz uz apvienošanos nav spējīgas. Tas nav uzdevums vienam gadam."

"Tāpēc labāk koncentrēties uz sabiedrības konsolidāciju ap tām pamatvērtībām, kas skar nacionālo atdzimšanu un demokrātiskās pārmaiņas, arī sadarbību ar Eiropas partneriem," pārliecināts bijušais Ukrainas prezidents. Viņš uzskata, ka šāda politika var rast daudz vairāk piekritēju nekā jebkura partiju politika, un redz savu misiju, "lai palīdzētu nācijai izdarīt secinājumus no nesenās vēstures" un lai tā varētu konsolidēties.

Juščenko domā, ka protesta akcijas, kas tagad sākušās ar ekonomisko prasību izvirzīšanu, var apvienot ukraiņus, bet "nācijai sākumā jāiziet cauri apskaidrībai, tad jāizvirza mērķi un jāvienojas". "Pirms pieciem gadiem liela daļa skatījās uz demokrātiju kā uz vājuma izpausmi, ko ieviesuši kaut kādi nelieši. Tāpēc tagad ir nepieciešams sabiedrības novērtējums šai varai," teic Juščenko.

Ukrainas eksprezidents uzskata, ka Janukovičs, valdība un viņu kontrolētais parlaments piedāvājuši Ukrainai ļoti bīstamu un "antiukrainisku" politiku. "Nodokļu kodeksa pieņemšana ir tikai neliela epizode. Bet tas, ka viņi apstiprināja svešas armijas atrašanos par 25 gadiem ilgāk, ignorējot Ukrainas konstitūciju, kurā tas nav pieļauts, liecina, ka šie cilvēki ir atkarīgi," vērtē Juščenko.

Viņš piemin arī, viņaprāt, sabiedrībai uzstiepto diskusiju par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai. "Tie ir jautājumi, kas polarizē sabiedrību, un tāda politika ar katru dienu kļūst mazāk populāra. Janukoviča politiku vairs atbalsta nevis pāri par 50% iedzīvotāju, bet, šķiet, tikai 28%," apgalvo Juščenko.

"Tendence ir ļoti skaidra, un nācija, protams, pateiks nē. Kādā formā un kad? Ilgi nebūs jāgaida. Vai nu prezidents sadzirdēs nāciju un izdarīs secinājumus, vai arī šī polaritāte palielināsies. To negribētos. Vajadzētu pamanīt, ka vēlēšanu kampaņa beigusies, un mest to retoriku pie malas," teic Juščenko. Viņš aicina atcerēties, ka "šī nācija, kas dzīvo Eiropā lielākajā valstī, nevar dzīvot bez Eiropas koordinātēm, kā melnais caurums, kam ir priviliģētas attiecības ar vienu valsti (Krieviju)". Šādai politikai nav perspektīvu, pārliecināts Ukrainas eksprezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!