Ukrainas prezidenta Viktora Juščenko prorietumnieciski noskaņotā partija gandrīz četrus mēnešus pēc parlamenta vēlēšanām sākusi sarunas par koalīcijas veidošanu ar līdz šim opozīcijā bijušo prokrieviski noskaņoto Reģionu partiju, ceturtdien ziņo amatpersonas.
Abas partijas sākušas "parlamentārās konsultācijas", parlamenta deputātiem Kijevā pavēstīja Romāns Zvaričs, kas pārstāv Juščenko vadīto "Mūsu Ukrainu".

Savukārt aģentūra "Interfax" citē Reģionu partijas pārstāvja Jevgēņija Kušnarjova teikto: "Vakar mēs bijām pie viena galda un esam sākuši sarunas."

Reģionu partijas līderis Viktors Janukovičs savulaik bija Juščenko galvenais konkurents cīņā par prezidenta amatu.

Arī pašlaik starp abām partijām valda domstarpības būtiskākajos iekšpolitikas un ārpolitikas jautājumos.

"Mūsu Ukraina" atbalsta valsts pievienošanos NATO un integrāciju Eiropas Savienībā (ES), pret ko iebilst Reģionu partija, kas vēlas veidot vienotu ekonomisko telpu ar Baltkrieviju, Kazahstānu un Krieviju.

Reģionu partija arī vēlas, lai krievu valoda kļūtu par Ukrainas otru oficiālo valodu. Šajā jautājumā pastāv asas domstarpības starp galvenokārt ukraiņu apdzīvotajiem valsts ziemeļrietumu reģioniem un dienvidaustrumu rajoniem, kur pārsvarā dzīvo tā sauktie krieviski runājošie.

Visvairāk balsu martā notikušajās parlamenta vēlēšanās ieguva Reģionu partija, izcīnot 186 no 450 deputātu vietām. Jūlijas Timošenko vadītais bloks izcīnija 129, "Mūsu Ukraina" - 86, Sociālistiskā partija - 33, bet komunisti - 21 vietu.

"Mūsu Ukraina" vienlaikus paziņojusi, ka sarunas tiks turpinātas arī ar Timošenko bloku un sociālistiem. Abas šīs partijas ietilpa koalīcijā, kas izveidojās tā sauktās oranžas revolūcijas laikā un pastāvēja līdz valdības sabrukumam pagājušā gada septembrī.

Taču sarunas starp bijušajiem partneriem nonākušas strupceļā, nespējot vienoties par amatu sadalījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!