Ukraina par šā gada septembrī un oktobrī saņemto Krievijas gāzi samaksājusi vēl vienu miljardu dolāru (488 miljonus latu), piektdien paziņoja Ukrainas prezidenta Viktora Juščenko Preses dienests.

Ceturtdien prezidents paziņoja, ka Ukraina samaksājusi 800 miljonus dolāru (390,4 miljonus latu), ko tā bija parādā par Krievijas piegādāto gāzi, un tuvākajā laikā samaksās vēl 200 miljonus dolāru (97,6 miljonus latu).

Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" uzstāj, ka Ukraina par paņemto gāzi kompānijai ir parādā 2,4 miljardus dolāru (1,2 miljonus latu).

Kā ziņots, "Gazprom" arī vēlas piemērot Ukrainai Eiropas līmeņa cenu - 400 dolārus (195,2 latus) par 1000 kubikmetriem.

Patlaban Ukraina Krievijai par gāzes piegādēm maksā 179,5 dolārus (87,6 latus latus) par 1000 kubikmetriem, kamēr citām Eiropas valstīm gāzes piegāžu cena ir noteikta aptuveni 400 dolāru apmērā.

Oktobrī Ukrainas un Krievija amatpersonas panāca vienošanos, ka Ukrainai piegādātās gāzes cena Eiropas līmeni sasniegs tuvāko trīs gadu laikā.

Tomēr "Gazprom" pārstāvji norāda, ka gadījumā, ja Ukraina nesegs savu parādu, gāzes cena Eiropas līmeni varētu sasniegt jau nākamajā gadā.

"Gazprom" arī vairākkārt brīdinājis, ka no 1.janvāra apturēs gāzes piegādes Ukrainai, ja Kijeva neparakstīs jauno līgumu par piegādēm un cenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!