Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, kurš nonācis konfliktā ar parlamentu, ceturtdien ierosināja izveidot komisiju, kas izstrādās jaunu konstitūcijas versiju, kura būs jānodod referendumam.
"Es ierosinu īstenot reālu, plašu politisko reformu - izveidot konstitūcijas komisiju (...) ar mērķi izstrādāt jaunu Ukrainas konstitūcijas versiju," Juščenko paziņoja parlamentā savā runā par stāvokli valstī.

"Gatavais projekts tiktu nodots apspriešanai visā valstī, un pēc tam tiktu rīkots visas tautas referendums."

Juščenko jau pagājušajā mēnesī paziņoja, ka vēlas grozīt Ukrainas jauno konstitūciju, kas stājās spēkā 1.janvārī un ierobežo viņa varu.

Prezidents lūdzis Tieslietu ministriju ņemt vērā Eiropas padomes Parlamentārās asamblejas kritiku savos konstitūcijas reformu priekšlikumos, kas gaidāmi 1.aprīlī.

Juščenko kanceleja neprecizēja prezidenta pieprasīto konkrēto grozījumu detaļas. Viņš bieži kritizējis, ka konstitūcija noliecot varas svaru kausu pārāk tālu parlamenta virzienā.

Jaunā konstitūcija tika pieņemta 2004.gada decembrī pēc tolaik valdošās prokrieviskās administrācijas iniciatīvas, lai izbeigtu krīzi, ko izraisīja "oranžā revolūcija", kurā pie varas nāca Juščenko.

Eiropas padomes tā dēvētā "Venēcijas komisija", kas konsultē padomi konstitūciju jautājumos, kritizēja Ukrainas konstitūciju, norādot, ka tā saturot noteikumus, kas "nav savietojami ar demokrātijas un likuma varas principiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!