Foto: TASS/Scanpix/LETA

Svatini ir eksotika. Ārpasaules maz ietekmēta karaļvalsts aiz trejdeviņām jūrām un kalniem, kurā joprojām pie varas esošā karaļa tituls burtiski tulkojams kā "lauva". Nupat lauvas troni satricinājuši valsts mierīgajā vēsturē nepieredzēti protesti, kuru dalībnieki pieprasa demokrātiskas reformas. Negaidīta bija arī karaļa atbilde – "Uguni!"

Svatini līdz nesenam laikam pasaule pazina kā Svazilendu, bet pirms trim gadiem karalis Msvati III (attēlā augšā ar ieroci) to pārdēvēja par godu savai 50. dzimšanas dienai. Tik absolūta valstī ir valdnieka vara. Ja neskaita šo vēsti un atsevišķas drīzāk izklaidējošas ziņas par agrārās Āfrikas valsts līdera apņemšanos ekonomiku stūrēt digitālā virzienā, kuras ierasti pavada krāšņi ilustrējoši foto no Niedru deju rituāliem, starptautiskās sabiedrības uzmanībā karaliste nonāk reti.

Kopš maija sākuma aptuveni miljons cilvēku apdzīvotās valsts digitālajā vidē brieda neapmierinātība. Sabiedrībā jau sen gruzdējis nemiers, ko raisījušas bailes un dusmas par monarhijas likumsargu visatļautību un brutalitāti.

Tas pēkšņi uzliesmoja pēc tam, kad 7. maijā mīklainos apstākļos pazuda 25 gadus vecs tieslietu students Tabani Nkomonje. Policija sākotnēji meloja par viņa izbraukšanu no nelielās valsts, bet vēlāk atklājās, ka tā fiksējusi avāriju, kurā iesaistīta Nkomonjes automašīna. Tikai dažas dienas vēlāk ģimene policijas pavadīta "policijas jau pārmeklētā" incidenta vietā atrada sava tuvinieka līķi, uz kura redzamie ķermeņa ievainojumi liecināja par vardarbību, vēsta Dienvidāfrikas medijs "News24.com". Tas savukārt raisīja aizdomas par pašu likumsargu vainu jaunieša nāvē, ko policijas pārstāvji joprojām nav spējuši izskaidrot.

Skaudri absurdā situācija, kuru paspilgtināja policijas neieinteresētība lietu izmeklēt,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!