Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izmantojot ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP) sniegto informāciju, Ukrainai izdevies veikt vairākus nozīmīgus manevrus pret Krievijas bruņotajiem spēkiem. CIP direktors Skots Barriers informācijas un izlūkdatu apmaiņu starp ASV un ukraiņiem nodēvējis par revolucionāru, citē vietne “USNI News”.

Krievijas iebrukuma sākumā ASV sniegtās koordinātas palīdzēja Ukrainai iznīcināt Krievijas lidmašīnu, kura veda krievu karavīrus, palīdzot atvairīt Krievijas uzbrukumu lidostai netālu no Kijivas, atsaucoties uz pašreizējo un bijušo amatpersonu stāstīto, vēsta portāls "NBC News" (NBC).

Vašingtonas amatpersonas šo sadarbību ar Ukrainu dēvē par apjomīgāko izlūkošanas datu sniegšanu starp partneriem, kuri nav NATO locekļi. Tam, kā viņi apgalvo, ir bijusi izšķiroša loma Ukrainas panākumos pret Krievijas gaisa spēkiem.

Ukrainai tiek sniegtas ziņas par Krievijas spēku atrašanās vietām, kā arī detalizēta informācija par to, kur atrodas Krievijas raķetes un kādi ir to mērķi. Tas ir ļāvis ukraiņiem pārvietot karaspēku un pretgaisa aizsardzības aprīkojumu, izjaucot Krievijas bruņoto spēku plānus, skaidro medijs "National Public Radio" (NPR).

"Ir novēroti gadījumi, kad Krievijas karavīri uzbrūk tukšiem laukiem, kur reiz bija ierīkoti pretgaisa aizsardzības posteņi, " sacījis kāds ASV ierēdnis. " Tam ir bijusi milzīga ietekme arī uz Krievijas armijas spējām uz zemes", citē NBC.

Ukraina ar amerikāņu izlūkdienestu palīdzību turpina pārvietot pretgaisa aizsardzības sistēmas gandrīz katru dienu, tādēļ Krievija nav spējusi iegūt pilnīgu kontroli pār ukraiņu gaisa telpu. Dažos gadījumos Ukraina savlaicīgi vajadzīgajās vietās izvērsusi mērķtiecīgās gaisa aizsardzības sistēmas, vēsta NBC.

Kad februārī sākās iebrukums, juristi ASV aizsardzības un izlūkošanas sektoros deva norādījumus, ka dažos gadījumos tiks ierobežota informācijas apmaiņa. Tomēr Krievijas agresijai pieaugot, visi birokrātiskie šķēršļi tika likvidēti.

CIP sniegtā informācija palīdz aizsargāt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, pret kuru tikuši vērsti vairāki slepkavības atentāti. Aģentūra konsultējas ar ukraiņiem, piemēram, par to, kā vislabāk pārvietot prezidentu, pārliecinoties par viņa drošību, vēsta laikraksts "The Daily Telegraph".

Nozīmīga ir ne tikai izlūkošanas informācija, bet arī ukraiņu prasme un veiksme to izmantot atzīmēja kāds Rietumu izlūkdienesta darbinieks. Kad tiek saņemta izlūkdienestu informācija, Ukrainas karavīri ir spējīgi pārvietoties ar pārsteidzoši lielu ātrumu.

Pentagona izlūkošanas dati ir bijuši svarīgs faktors, lai palīdzētu Ukrainai izvairīties no Krievijas centieniem sagrābt lielāko daļu valsts. Kādā paziņojumā Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis sacīja: "Mēs ukraiņiem regulāri sniedzam detalizētu, savlaicīgu informāciju par situāciju kaujas laukā, lai palīdzētu viņiem aizstāvēt savu valsti pret Krievijas agresiju un to darīsim arī turpmāk", citē NBC.

Cieša sadarbība starp ASV un Ukrainu drošības jomā sākās pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gadā, bet tā ir strauji palielinājusies kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!