Foto: Canada at NATO, Twitter
Starp Krieviju un Rietumiem kopš Krimas okupācijas un Ukrainas konflikta valda saspringtas attiecības, kas nereti izpaužas dažādu sarkastisku sociālo tīklu ierakstu publicēšanā.

Pagājušajā nedēļā ASV vēstniecība Krievijā "Facebook" vietnē piedāvāja Krievijas prokremliskajam laikrakstam "Izvestija" korektūras pakalpojumus, norādot uz medijā publicētu, domājams, viltotu ASV Valsts departamenta vēstuli.

"Nākamreiz, kad izmantosiet viltotas vēstules, atsūtiet mums. Būsim priecīgi palīdzēt izlabot kļūdas. Sirsnīgi, Jūsu Valsts departaments", teikts ASV vēstniecības Maskavā ierakstā.

Publicētajā attēlā redzama it kā ASV Valsts departamenta sūtīta vēstule geju, lesbiešu, biseksuāļu un transpersonu cilvēktiesību projekta "GayRussia.ru" vadītājam Nikolajam Aleksejevam. Ar sarkanu tinti dokumentā izlabotas vairākas gramatikas kļūdas, kas liek domāt, ka vēstules autoru dzimtā valoda nav bijusi angļu.

Vēstulē ASV pateicas organizācijai par 1. maijā organizētu mītiņu, kurā pausts nosodījums Krievijas agresijai Ukrainā, kā arī aicina sazināties ar ASV konsulu, lai vienotos par turpmākiem finansējuma un organizatoriskiem jautājumiem.

Krievijas propagandas naratīvā dažādu opozīcijas organizāciju darbība bieži tiek attēlota kā vadīta un finansēta no ārzemēm, sevišķi ASV, kuras tiek vainotas teju visos iespējamos konfliktos.

Šis nav pirmais ASV vēstniecības ieraksts, kurš tiecas atmaskot Kremļa propagandu. Septembrī vēstniecība publicēja ar foto apstrādes programmām rediģētas fotogrāfijas, reaģējot uz Krievijas mediju izplatītu attēlu, kurā ASV vēstnieks Džons Tefts redzams opozīcijas mītiņā Maskavā. Vēstniecība apgalvoja, ka foto ir viltots.

"Sūtnis Tefts vakardienas brīvdienu pavadīja mājās, bet, pateicoties "fotošopam", var atrasties jebkur," teikts "Twitter" ierakstā.

Līdzīgu taktiku, izsmejot Krievijas apgalvojumus, ka tā nav saistīta ar karu Ukrainā, izmantojušas arī citas Rietumvalstis.

"Ģeogrāfija var būt grūta. Te būs pamācība Krievijas karavīriem, kuri apmaldās un "nejauši" iekļūst Ukrainā," 2014. augustā "Twitter" rakstīja Kanādas pārstāvniecība NATO, reaģējot uz Krievijas paziņojumu, ka Ukrainā sagūstītie krievu karavīri vienkārši "apmaldījušies".

Ieraksta pielikumā redzams attēls ar karti, kurā norādīta Krievija, bet Ukrainas teritorija apzīmēta ar ierakstu "nav Krievija".

Savukārt Lielbritānijas vēstniecība Maskavā 2014. gada novembrī publicēja pamācību, kā Krievijai atpazīt pašai savus tankus Ukrainā.

"Putins joprojām noliedz Krievijas karavīru un aprīkojuma klātbūtni Ukrainā. Te ir pamācība Kremlim pamanīt savus tankus," teikts parakstā "Twitter" publicētam attēlam ar T-72BM tanku, kādi ir tikai Krievijas bruņojumā.

Sarkasms nav svešs arī Krievijai. 2014. gada septembrī Krievijas vēstniecība Apvienotajos Arābu Emirātos publicēja fotogrāfiju ar rotaļu militāro tehniku. "Noplūdušas NATO jaunākās liecības par Krievijas bruņutehnikas iebrukumu Ukrainā. Izskatās visu laiku pārliecinošākās," teikts ierakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!