Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija kā ieganstu invāzijai Ukrainā varētu izmantot īstu vai safabricētu uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem, ANO Drošības padomes sēdes laikā paziņojis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Varbūt kaut kas sāksies no tādas provokācijas kā dronu uzbrukums, civiliedzīvotāju bojāeja, viltus vai īsts ķīmiskais uzbrukums," Blinkenu citē aģentūra UNIAN.

Blinkens arī atkārtoja ASV prezidenta Džo Baidena pausto, ka Krievijas iebrukums varētu notikt tuvākajās dienās.

ASV amatpersonas jau iepriekš ir paudušas, ka Krievija varētu gatavot provokāciju, lai radītu ieganstu militārai operācijai Ukrainā. Savukārt Pentagons ziņoja, ka Krievija gatavojot propagandas video ar inscenētu Ukrainas uzbrukumu Krievijai vai krievvalodīgajiem Donbasa iedzīvotājiem.

Spriedze pie Ukrainas robežām turpinās jau vairākus mēnešus, Krievijai turpinot pulcināt spēkus pie kaimiņvalsts robežām, tostarp Baltkrievijā. ASV prezidents Džo Baidens šonedēļ paziņoja, ka Krievija pie Ukrainas sapulcinājusi jau ap 150 000 karavīru.

Vienlaikus Krievija pieprasījusi "drošības garantijas" ASV un NATO, kas prasa NATO tālāku nepaplašināšanos un spēku atvilkšanu 1997. gada robežās. Savu prasību neizpildīšanas gadījumā Maskava sola reaģēt ar "militāri tehniskiem pasākumiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!