Foto: Sputnik/Scanpix

Dažās pēdējās nedēļās iezīmējies skaidrs teroristiskā grupējuma "Daesh" noriets. Neilgā laikā džihādisti zaudējuši vairākas iepriekš nozīmīgas pozīcijas – Bābu, Tabku, Palmīru un Biādžu, turklāt divu stratēģiski pašu svarīgāko centru – Mosulas un Rakas – krišana jau vairs ir tikai laika jautājums. Rezultātā Krievija un Irāna Sīrijā strauji mainījušas taktiku un aktīvi vēršas pret ASV vadītās starptautiskās koalīcijas sabiedrotajiem.

"Daesh" sagrāvi kopš maija beigām iezīmē arī plašu teritoriju zaudēšana Irākas ziemeļrietumos, kā arī Sīrijā uz austrumiem no Rakas un uz dienvidiem no Palmīras. Faktiski pēdējais būtiskais džihādistu pašpasludinātā kalifāta nocietinājums ir Deir ez Zoras pilsēta un mazāku pilsētu virkne uz dienvidiem no tās gar Eifratas upi Sīrijas un Irākas pierobežā.

Frontes līniju izmaiņas no 15. maija līdz 21. jūnijam:

Līdz ar ASV vadītās koalīcijas atbalstīto spēku panākumiem Mosulā un Rakas apkārtnē, kurās islāmisti koncentrējuši lielākos spēkus, kā redzams kartē, kaujām pret "Daesh" beidzot mobilizējušies arī Sīrijas režīma atbalstītāji.

Līdz šim Krievijas Gaisa spēku un Irānas vadīto grupējumu operācijas galvenokārt bija vērstas pret Sīrijas opozīciju, taču pēdējās nedēļās Sīrijas sabiedroto spēki no džihādistiem atguvuši plašas teritorijas mazapdzīvotajos, taču ar resursiem bagātajos tuksnešu apvidos. Viss liecina, ka, par spīti līdzšinējai pasivitātei, redzot "Daesh" vājumu, Krievija un Sīrija vēlas gūt "Daesh" uzvarētāja laurus, vienlaikus sakaujot arī citus sāncenšus.

Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijai 2015. gada otrajā pusē aktīvi iesaistoties Sīrijas pilsoņkarā, arī Sīrijas kurdi mēģināja vienoties par tās atbalstu.

Tūlītēja sadarbība nesekoja, bet pēc tam, kad turku bruņotie grupējumi šī gada sākumā ieņēma Bābas pilsētu uz ziemeļaustrumiem no Alepo un izvērtās asas cīņas starp tiem un kurdu vadītajiem "Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem" (SDF), buferzonu kauju pārtraukšanai izveidoja gan ASV, gan Krievijas spēki, un kurdi ar krievu spēkiem pat vienojās par apmācību īstenošanu.

Kopš tā laika ir pagājuši mazāk nekā četri mēneši, taču Sīrijas sabiedroto spēki jau izvērsuši naidīgu cīņu pret kurdiem. Pēc tam, kad kurdiem ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas palīdzību izdevās ieņemt Tabku un no trim pusēm ielenkt "Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētu Raku, kur koncentrēti vieni no lielākajiem džihādistu spēkiem, arī Sīrijas režīmu atbalstošie spēki uzsāka virzīšanos uz to.

Lai gan līdz šim Sīrijas un SDF spēki lielākoties bija saglabājuši neitralitāti, īsi pirms abu spēku satikšanās uz rietumiem no Tabkas pirms nepilnām divām nedēļām Kremļa finansētais medijs "Sputnik", atsaucoties uz kādu "ekspertu", paziņoja, ka ASV vadītās starptautiskās koalīcijas atbalstītie SDF esot tādi paši teroristi kā "Daesh", faktiski iezīmējot jaunu paradigmu attiecībā pret kurdu spēkiem.

Situācija 21. jūnija rītā:

Nedēļu vēlāk starp Sīrijas režīmu atbalstošajiem spēkiem un kurdiem izvērtās vairākas bruņotas kaujas, un savstarpēja spriedze turpina pastiprināties joprojām. Tā īpaši pieauga pagājušajā svētdienā, kad Krievijas lidmašīna SU-22 bombardēja mērķus blakus kurdu nesen no džihādistiem ieņemtām pozīcijām. Pēc uzbrukuma ASV kaujas lidmašīna F/A-18 krievu lidaparātu notrieca.

Tam sekoja Krievijas brīdinājums, ka turpmāk ASV lidmašīnas Sīrijā uz rietumiem no Eifratas upes tā uzskatīs par mērķiem. Tādējādi tā postulējusi, ka šajā upes pusē teritorijas no džihādistiem atkaros Sīrijas sabiedroto spēki, ignorējot faktu, ka tās daļēji jau labu laiku kontrolē kurdi, lai nostiprinātu savas pozīcijas upes krastā esošās Rakas ieņemšanai. Turklāt arī kurdu ar koalīcijas palīdzību no islāmistiem atkarotā Tabka atrodas uz rietumiem no Eifratas.

Sīrijas režīma sabiedroto tuvošanās kurdiem likusi koncentrēt spēkus ne tikai Rakas ieņemšanai, kur SDF jau kontrolē vairākus pilsētas rajonus, bet arī atkarot ciemus uz dienvidiem no "kalifāta" galvaspilsētas, lai nogrieztu ceļu šobrīd jau naidīgajiem Sīrijas režīma atbalstītājiem.

Faktiski, izmantojot "Daesh" vājumu, kaujas koncentrējas uz to, kuri spēki pirmie ieņems džihādistu kontrolētās teritorijas.


Foto: AP/Scanpix

Par otru ASV vadītās starptautiskās koalīcijas un Sīrijas sabiedroto spēku sadursmes punktu kļuvis gandrīz neapdzīvots tuksnesis Sīrijas dienvidos.

Šo plašo teritoriju līdz pat pērnā gada pavasarim kontrolēja "Daesh", bet 2016. gada marta sākumā ASV un Jordānijas apmācītie un apbruņotie Sīrijas opozīcijas spēki no Jordānijas puses uzbruka džihādistu pozīcijām, ieņemot Tenfas robežpārejas punktu uz Sīrijas-Irākas robežas (attēlā augšā).

Kopš tā laika opozīcijas kaujinieki ar koalīcijas atbalstu no islāmistiem atkarojuši plašas teritorijas ap Tenfu un īstenojuši vairākus uzbrukumus džihādistu kontrolētajai Abū Kemālai pie Eifratas. Pie Tenfas izveidota arī koalīcijas bāze opozīcijas grupējumu atbalstam, gatavojoties to ofensīvai pret "Daesh" ieņemto Deir ez Zoru.

Jāatzīmē, ka šajā teritorijā darbojas vieni no retajiem opozīcijas grupējumiem, kuriem starptautiskā koalīcija saglabājusi atbalsta sniegšanu. Lielākā daļa opozīcijas kaujinieku citviet Sīrijā ir radikalizējušies, un vairums sekulāro karotāju devušies bēgļu gaitās vai pievienojušies kurdu vadītajiem "Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem".

Šī gada maija sākumā pēc nostiprināšanās no "Daesh" atkārtoti atbrīvotās Palmīras apkārtnē Sīrijas armija, kā arī Irānas balstītie libāņu, irākiešu un afgāņu grupējumi uzsāka cīņas par opozīcijas kontrolētā tuksneša ieņemšanu.

Uzbrukums eskalējās maija otrajā pusē, kad Sīrijas armijas kolonna par spīti ASV brīdinājumiem devās tieši koalīcijas bāzes virzienā. ASV šim uzbrukumam atbildēja ar gaisa uzlidojumu, nogalinot sešus Bašara al Asada spēku atbalstītājus un iznīcinot četrus tankus, astoņus pikapus un pretgaisa aizsardzības ieroču sistēmu ZSU "Šilka".

Allegedly video of the US strike near al-Tanf, Syria. Clear Iraqi accent confirm Pro-Assad Iran-backed Kataib Imam Ali militia on the ground pic.twitter.com/3lBzIkbrGx— Stork (@NorthernStork) May 19, 2017

Uzbrukums tika pārtraukts, un Sīrijas sabiedroto spēki tika novirzīti plašu teritoriju atgūšanai no džihādistiem uz dienvidiem no Palmīras. Dažas nedēļas vēlāk sekoja otrs uzbrukums un attiecīgi arī ASV kara lidmašīnu atbilde, kas prasīja vēl lielāku upuru skaitu. Dažas dienas vēlāk, 9. jūnijā, ASV lidmašīna šajā teritorijā notrieca pirmo irāņu dronu, bet vēl vienu tikai pirms dažām dienām – 20. jūnijā.

Tikmēr irāņu vadītie afgāņu spēki sasnieguši Sīrijas-Irākas robežu, apejot koalīcijas noteikto 50 kilometru zonu ap tās bāzi. Viņu izplatītajā propagandas video redzams, ka tūlītēji uzsākta arī militāro pozīciju izbūve, tādējādi bloķējot potenciālu koalīcijas atbalstīto spēku virzību Deir ez Zoras virzienā.

Another video released by the Syrian MoD of the #Syria - #Iraq border seems to show pro-regime forces are building a new outpost there pic.twitter.com/Sf4NmtgJVf— Michael Horowitz (@michaelh992) June 10, 2017

Situācija 21. jūnija rītā:

Sadursmju eskalācija, kā arī pagājušās nedēļas nogalē pieredzētie Irānas demonstratīvie uzbrukumi ar raķetēm "Daesh" mērķiem pilsētās Deir ez Zoras provincē norāda, ka Sīrijas karā sākusies jauna fāze. Sabrūkot džihādistu pašpasludinātajam kalifātam, aizvien sīvāk iezīmēsies Krievijas, Irānas un Rietumu sabiedroto savstarpējā cīņa.

Savukārt Sīrijas sabiedroto nemainīgā retorika visus pretiniekus pasludināt par teroristiem norāda, ka vismaz vārdos to galvenā cīņa joprojām būs pret "Daesh". Turklāt kara gaita vedina domāt, ka tieši Deir ez Zora varētu kļūt par teroristu grupējuma pēdējo lielo nocietinājumu un attiecīgi tā iekarotājs – par lielāko teroristu uzvarētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!