Kabulā trešdien nogādāti 42 no Vācijas deportētie atraidītie afgāņu patvēruma meklētāji, paziņojušas lidostas amatpersonas.

Šī ir jau 39. no Vācijas izraidīto afgāņu grupa, kas nogādāta Afganistānā kopš 2016. gada decembra (attēlā augšā viena no pirmajām grupām, ierodoties Kabulā). Ar iepriekšējiem avioreisiem dzimtenē nogādāti 1077 afgāņi.

Parasti afgāņi ar lidmašīnu tiek deportēti reizi mēnesī, taču maijā šāda reisa nebija. Vācijas Iekšlietu ministrija skaidroja, ka reiss tika atlikts, jo Afganistānas varasiestādes vēlējās pastiprināt drošības pasākumus, gatavojoties 1.maijam, kad ASV un citu NATO valstu spēki oficiāli sāka karavīru izvešanu no Afganistānas.

Afgāņu izraidīšana Vācijā tiek vērtēta pretrunīgi, un kritiķi apgalvo, ka Afganistāna esot joprojām pārāk bīstama, lai patvēruma meklētājus varētu sūtīt atpakaļ. Mierīgie iedzīvotāji bieži cieš talibu un teroristu organizācijas "Daesh" uzbrukumos.

Neskatoties uz miera sarunām, konflikts starp talibiem un Afganistānas valdību turpinās un situācija drošības jomā pasliktinās.

ASV spēku aiziešana radījusi nenoteiktības sajūtu. Kopš 11. maija talibu kaujinieki ieņēmuši vismaz 11 rajonus. Afganistānas karavīri padodas vai atkāpjas, pametot aiz sevis munīciju un ieročus. Afganistānā regulāri notiek sadursmes un slepkavības, tostarp Kabulā, kur šādi incidenti notiek teju katru dienu. Tikmēr pandēmija ir vēl vairāk pasliktinājusi afgāņu dzīves apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!