Foto: AP/Scanpix/LETA

Par Afganistānā galvenās augstskolas – Kabulas Universitātes – rektoru iecelts islāmistu kustības "Taliban" atbalstītājs Mohammads Ašrafs Gairats. Savā pirmajā paziņojumā, stājoties amatā, viņš solīja nokomplektēt jaunu pasniedzēju sastāvu no radikālo islāmistu rindām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Gairats sociālajos tīklos paskaidrojis, ka galvenais Afganistānas jaunās varas mērķis izglītības jomā ir izglītības sistēmas islamizācija, un tam ir nepieciešami atbilstoši kadri.

Pēc Gairata iecelšanas amatā par atkāpšanos no amatiem jau paziņojuši aptuveni 70 pasniedzēji, tostarp profesori un zinātņu doktori. Sociālajos tīklos viņa nozīmēšanu amatā sauc par apvainojumu valsts vadošajai augstskolai.

Gairats ir ieguvis bakalaura grādu humanitārajās zinātnēs, bet viņa priekštecis amatā bija Afganistānā slavens intelektuālis, profesors Muhammads Osmans Baburi.

Kā ziņo "The Khaama Press News Agency", pat daži "Taliban" pārstāvji pauduši šaubas par Gairata piemērotību augstskolas vadīšanai.

Gairats gan norāda, ka viņam ir liela pieredze izglītības jomā, jo strādājis dažādos amatos Izglītības ministrijā iepriekšējās valdības laikā. Viņš pats atklāj, ka ir beidzis Kabulas Universitātes žurnālistikas fakultāti 2008. gadā, taču sociālajos tīklos cilvēki atgādina par kādu viņa "Twitter" ierakstu, kurā Gairats aicinājis nogalināt "žurnālistus-spiegus, kas runā nepatiesību".

12. septembrī talibu valdība atklāja jauno kārtību augstskolās. Studentēm ļaušot apmeklēt mācības, bet tikai atsevišķi no vīriešu studentiem un ar stingriem ģērbšanās noteikumiem. Apģērbs pagaidām nav precizēts, bet novērotāji ir pārliecināti, ka runa ir par burku – pilnībā seju un augumu nosedzošu ietērpu.

Līdz šim Afganistānas augstskolās sievietes un vīrieši studēja kopā un arī nekādu prasību pret noteiktu ģērbšanās stilu nebija.

Talibi arī informēja par plāniem pārskatīt mācību programmu augstskolās. Mazāk nekā nedēļu pēc paziņojuma par izmaiņām universitātēs meitenes tika atstādinātas no mācībām skolās – viņām lika palikt mājās līdz turpmākiem rīkojumiem.

"Taliban" runasvīrs Zabihulla Mudžahids paskaidroja, ka tas ir pagaidu risinājums kamēr tiks izstrādāts īpašs protokols par to, kā meitenēm jāapmeklē mācību iestādes.

Vēstīts, ka grupējums augustā pilnībā pārņēma varu Afganistānā. "Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!