Iespējamā ASV atteikšanās no pretraķešu aizsardzības elementu izvietošanas Polijā tiks uztverta kā "nedraudzīgs solis" abu valstu attiecībās, ziņo aģentūra "Associated Press". Ar šādu paziņojumu Polijas televīzijas kanālā TVN24 nācis klajā valsts prezidents Lehs Kačiņskis.
"Līgums jau ir parakstīts, un es ceru, ka vienošanās tiks īstenotas neatkarīgi no tā, kurš pašlaik vada ASV administrāciju," teica valsts vadītājs.

Pēc Kačiņska teiktā, kaut arī viena puse pagaidām nav ratificējusi vienošanos, uz spēles ir likta Polijas kā ASV sabiedrotās valsts drošība.

"Vai ļoti lojālai sabiedrotajai, kāda ir Polija, jākļūst par šādas vienošanās upuri?" savas šaubas pauda Polijas prezidents.

Pagājušajā nedēļā Krievijas laikraksts "Kommersant", atsaucoties uz saviem avotiem, ziņoja, ka ASV prezidents Baraks Obama nosūtījis Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam priekšlikumu palīdzēt ASV panākt, lai Irāna atteiktos no savas kodolprogrammas apmaiņā pret ASV atteikšanos izvietot Eiropā pretraķešu aizsardzības elementus.

Savukārt Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis paziņoja, ka neatkarīgi no tā, vai Polijā tiks dislocēti ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas elementi, Polijā tiks izvietotas raķetes "Patriot".

Pēc Polijas ārlietu resora vadītāja teiktā, jaunumu par pretraķešu bāzi Polijā pagaidām nav - prezidenta Obamas administrācija apspriež šo jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!