Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien paziņoja, ka Ukrainas austrumos iestājies īsts pamiers, jo diennakts laikā pirmo reizi septiņos mēnešos nav nogalināts vai ievainots neviens ukraiņu karavīrs. Iespēja atvilkt elpu pēc nemitīgajām apšaudēm beidzot radusies kāda karadarbības zonas kontrolpunkta karavīriem, kuri pirmo reizi vairāku mēnešu laikā var mierīgi iedzert tēju bez sprādzienu un šāvienu pavadījuma, ziņo Ukrainas Armijas televīzija.

Tomēr pamiers nenozīmē, ka ienaidnieks snauž un modrību zaudēt nedrīkst, uzsver televīzija.

Aizvadītā nakts Austrumukrainā pilnīgi mierīga gan nav bijusi, pretterorisma operācijas preses centrs ziņo, ka Ukrainas spēku pozīcijas sešas reizes apšaudītas ar strēlnieku ieročiem, vēsta aģentūra UNIAN. Tikmēr pirms 9. decembrī sāktās uguns pārtraukšanas ik dienu tika ziņots par desmitiem reižu, kad ar artilēriju un citiem ieročiem apšaudīti karavīri.

Vēstīts, ka 9. decembrī Ukrainā bija prezidenta Petro Porošenko pasludinātā "klusuma diena", kas ir mēģinājums restartēt miera procesu un panākt septembrī noslēgtā pamiera ievērošanu. Otrdien tika ziņots, ka Ukrainas spēki pārtraukuši uguni visās frontes garumā. Prokrieviskie kaujinieki uguni pārtraukuši , ziņoja Krievijas aģentūra "RIA Novosti"

Tuvākajās dienās Baltkrievijā varētu notikt jauna Kijevas un prokrievisko separātistu sarunu kārta. Abas puses septembrī Minskā parakstīja pamiera vienošanos, tomēr kopš tā laika cīņās Ukrainas austrumos gājuši bojā gandrīz 1000 cilvēku, liecina ANO dati.

Vēstīts, ka Austrumukrainā notiek Ukrainas armijas un prokrievisko separātistu sadursmes. Kijeva un Rietumi uzskata, ka Maskava ne tikai atbalsta prokrieviskos kaujiniekus, bet arī Ukrainā iesūta savus karavīrus un tehniku pār vairākus simtus garu robežas posmu, kas neatrodas Ukrainas varasiestāžu kontrolē.

Krievija savu militāro klātbūtni Ukrainā turpina noliegt. Tikmēr Kremļa politologs Sergejs Markovs intervijā portālam "Delfi.lt" pieļāva, ka Krievija varētu atzīt savu "ierobežotu klātbūtni" Ukrainā, bet ne agrāk, kā savu "militāro klātbūtni Ukrainā atzīs amerikāņi".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!