Nemiernieku gāztā un noslepkavotā Lībijas diktatora Muamara Kadafi dēls Saīfs el Islāms Kadafi ir izlaists no ieslodzījuma pēc gandrīz četriem cietumā pavadītiem gadiem. Viņš tika aizturēts 2011. gada novembrī, kad centās pamest valsti.

"Viņam klājas labi, un viņš ir drošībā Lībijā," medijam "France 24" paziņoja gāztā valsts līdera dēla advokāts Karims Hāns. Turklāt brīvībā jaunais Kadafi atrodoties jau kopš 12. aprīļa, taču informācija par to līdz šim nebija izpausta. Hāns pavēstīja, ka viņa klientam jaunas apsūdzības nedraudot un "pēc Lībijas likuma" viņš ir brīvs.

Kadafi 2011. gada novembrī tika pārtverts, kad pēc tēva nāves bija devies ceļā uz Nigēru. Visu šo laiku viņš tika turēts apcietinājumā nelielajā Zintānas pilsētā valsts iekšienē.

Savukārt tiesa Tripolē, kura ir pakļauta konkurējošiem kaujiniekiem, pērn Saīfam el Islāmam aizmuguriski piesprieda nāvessodu par pavēlēšanu armijai šaut uz civiliem mērķiem, militāru kaujinieku rekrutēšanu, kā arī izvarošanas un slepkavošanas iedvesmošanu.

Tiesas darbu kritizēja starptautiskas organizācijas, tostarp tās nosodīja liecinieku spīdzināšanas taktikas izmantošanu. Otra kaujinieku grupa Kadafi Tripolei neizdeva.

Tikmēr 44 gadus vecais Muamara Kadafi dēls joprojām ir izsludināts starptautiskā meklēšanā, un viņu par noziegumiem pret cilvēci un noziegumiem, kas paveikti tēva režīma laikā, vēlas tiesāt Hāgas Cilvēktiesību tiesa.

Londonā skolotais Kadafi tika uzskatīts par otru ietekmīgāko personu Lībijā pēdējos tēva valdīšanas gados. Pirms pilsoņkara tika uzskatīts, ka viņš kļūs par tēva sekotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!