Foto: Reuters/Scanpix
Nogalinātā Lībijas līdera Muamara Kadafi meita Aiša Kadafi vērsusies Starptautiskajā Krimināltiesā ar prasību izmeklēt viņas tēva nāves apstākļus, piektdien vēsta "Guardian".

Kadafi intereses tiesā plāno pārstāvēt Izraēlas advokāts Niks Kaufmans, kurš jau vērsies pie tiesas ģenerālprokurora Luisa Moreno - Okampo ar prasību nekavējoties izmeklēt šo lietu.  

"Šobrīd ne Kadafi kundzei, ne kādam no ģimenes locekļiem nav paziņots par apņemšanos sākt nežēlīgas Kadafi nogalināšanas izmeklēšanu," vēstulē tiesai norāda advokāts.

Kaufmans arī norāda, ka Kadafi un viņa dēlu nežēlīgi nogalināja nemiernieki, bet pēc tam, pretēji islāma normām, viņu līķi bija izlikti publiskai apskatei.  

Jau ziņots, ka 20.oktobrī pēc pēdējā Kadafi atbalstītāju bastiona Sirtas krišanas nemiernieki gāzto diktatoru nogalināja. Sākotnēji Lībijas Nacionālās pagaidu padomes amatpersonas skaidroja, ka bijušais līderis miris apšaudē, taču pēcāk, pakļaujoties rietumvalstu spiedienam, solīja veikt izmeklēšanu.

Kadafi valdīja Lībijā kopš 1969.gada, kad apvērsumā no troņa gāza karali Idrisu. 2011. gada februārī valstī sākās protesti, kurus diktators vardarbīgi apspieda. Demonstrācijas izvērtās par sacelšanos un pilsoņu karu . Opozīcijas pusē nostājās pasaules lielvalstis. Militāro operāciju - civiliedzīvotāju aizsardzībai no Kadafi piekritējiem, uzsāka NATO. Lielā mērā pateicoties tai, tagadējā pagaidu valdība Nacionālā padome spēja pārņemt savā kontrolē lielāko valsts daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!