Foto: Kadrs no video
Lai gan iepriekš Lībijas nemiernieki nolieguši iespēju secēt nogalinātā valsts līdera pulkveža Muamara Kadafi līķi, tomēr sestdien Misratā notikusi sekcija, ziņo BBC, atsaucoties uz Lībijas pagaidu valdības amatpersonu.

Par sekcijas rezultātiem Lībijas valdība nepaziņoja. Plānots, ka Kadafi mirstīgās atliekas nodos viņa ģimenei, kas iepriekš to pieprasījusi, vēsta BBC.

Jau ziņots, ka starptautiskā sabiedrība izdara spiedienu uz Lībijas nemiernieku pagaidu valdību, pieprasot izsmeļošu atskaiti par bijušā valsts līdera pulkveža Kadafi bojāeju. ASV pieprasa atklātu izmeklēšanu, arī ANO aicina uz vispusīgu izmeklēšanu.

Pretēji musulmaņu paražām, ka mirušais jāapglabā līdz nāves dienas saules rietam, Kadafi bēres tika atliktas, jo valsts jaunā vadība vēl nav nonākusi pie kompromisa, ko darīt ar Kadafi mirstīgajām atliekām. Tiek pieļauts, ka viņu apglabās kāda slepenā vietā, lai viņa kaps nekļūtu par "svētceļojumu mērķi". Tikmēr simtiem cilvēku gatavi gaidīt garajās rindās, lai apskatītu bijušā valsts līdera līķi, vēsta BBC.

Jau ziņots, ka Kadafi gāja bojā ceturtdien, apšaudē starp viņam uzticīgajiem kaujiniekiem un pagaidu valdības spēkiem . Kadafi tika sagūstīts savā dzimtajā pilsētā Sirtē un tika vests uz Misratas pilsētu.

Kadafi valdīja Lībijā kopš 1969. gada, kad apvērsumā no troņa gāza karali Idrisu. 2011. gada februārī valstī sākās protesti, kurus diktators vardarbīgi apspieda. Demonstrācijas izvērtās par sacelšanos un pilsoņu karu . Opozīcijas pusē nostājās pasaules lielvalstis. Militāro operāciju - civiliedzīvotāju aizsardzībai no Kadafi piekritējiem, uzsāka NATO. Lielā mērā pateicoties tai, tagadējā pagaidu valdība Nacionālā padome spēja pārņemt savā kontrolē lielāko valsts daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!