Foto: AFP/Scanpix
Nemieru pārņemtās Lībijas līderis Muamars Kadafi, uzrunājot Zāvijas pilsētas iedzīvotājus, ceturtdien paziņoja, ka viņam lojālie drošības spēki iesaistīti sīvās kaujās ar nemierniekiem, kas saistīti ar starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu.

Valsts televīzijā pārraidītajā audioierakstā, kas esot tiešraide, Kadafi atkārtoti deklarēja, ka nemiernieki, kas vēršas pret viņa režīmu, esot narkotiku reibumā.

"Jūs Zāvijā esat pievērsušies bin Ladenam," sacīja ilggadējais Lībijas līderis. "Viņi dod jums narkotikas."

Šī ir Kadafi otrā uzstāšanās televīzijā kopš nemieru sākuma 15.februārī.

Vēršoties pie vecākās paaudzes, viņš uzsvēra, ka aiz problēmām, kas piemeklējušas Lībiju, stāvot "Al Qaeda" un ka jaunieši ielās, narkotiku apreibināti, demonstrē sliktu uzvedību.

"Tagad tas ir acīmredzami, ka šo problēmu rada "Al Qaeda"," sacīja Kadafi. "Šos apbruņotos jauniešus, mūsu bērnus, uzkūdījuši cilvēki, kurus meklē Amerika un Rietumu pasaule."

"Kūdītāju skaitā ir ļoti maz, un mēs esam viņus notvēruši. Pārējiem jāpaliek mājās. Viņiem ir šaujamie. Viņi kāro nospiest gaili, un īpaši [labprāt] viņi šauj, kad ir narkotiku apstulbināti," piebilda Lībijas līderis.

Viņš uzsvēra, ka Lībijā "situācija ir atšķirīga no Ēģiptes un Tunisijas".

"Šeit vara ir jūsu rokās, tautas rokās. Jūs varat mainīt varas iestādes, kā vien jums tīk. Ir jūsu kārta. Jūs esat vecajie, cilšu vadītāji, profesori," norādīja Kadafi. "Jūs šajā apkārtnē esat skalojuši bērniem smadzenes, un mācījuši viņiem neticēt."

Savā iepriekšējā uzrunā pirms divām dienām Kadafi tautai solīja palikt Lībijā līdz mūža galam, cīnīties līdz "pēdējai asins pilei" un "mirt mocekļa nāvē savu senču zemē". Tāpat viņš deva rīkojumu armijai un policijai vērsties pret protestētājiem.

Tikmēr nemiernieku kontrolē esošās valsts austrumu daļas iedzīvotāji ceturtdien paziņoja, ka dosies uz Tripoli, lai diktatoru gāztu.

Savukārt televīzijas kanāls "Al-Jazeera" ziņo, ka Zāvijā starp nemierniekiem un valdības spēkiem notiek sīvas kaujas, kurās esot daudz cietušo, taču upuru skaitu neesot iespējams noteikt.

Atsaucoties uz aculieciniekiem, televīzijas kanāls vēsta, ka armijas vienība, kuru komandē Kadafi uzticīgais Nadži Šifša, uzspridzinājusi nemiernieku ieņemtas mošejas minaretu.

Aculiecinieki arī stāsta, ka Kadafi lojālie spēki uzbrūkot Sabrātai, kas atrodas aptuveni pusceļā starp Zāviju un galvaspilsētu, kā arī Misrātai, 200 kilometrus uz austrumiem no Tripoles, un Sebhai, 650 kilometrus uz dienvidiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!