Foto: PantherMedia/Scanpix
Gāztais Lībijas diktators Muamars Kadafi sava režīma pēdējās aktīvajās dienās pārdeva vairāk nekā 20% Lībijas zelta rezervju, kuru vērtība pārsniedz 700 miljonus latu, ceturtdien paziņoja Lībijas centrālās bankas prezidents Kasems Azozs.

Azozs paziņoja, ka apmēram 29 tonnas zelta 1,7 miljardu dināru (704 miljoni latu) vērtībā tika pārdodas vietējiem tirgotājiem, jo režīmam sāka pietrūkt naudas.

"Zelts tika pārdots, lai samaksātu algas un saglabātu likviditāti, jo īpaši Tripolē," skaidroja Lībijas Bankas prezidents.

Centrālās bankas amatpersonu sniegtā informācija liecina, ka zelts, visticamāk, ir izvests no valsts uz kaimiņzemi Tunisiju, no kurienes aizvests vēl tālāk.

Azozs piebilda, ka Lībijas Bankas aktīvi pašlaik ir apmēram 115 miljardi ASV dolāru (57,5 miljardi latu), no kuriem 90 miljardi dolāru (45 miljardi latu) - ārvalstīs.

Jau vēstīts, ka Kadafi ceturtdien jaunā audiorunā noliedza ziņas, ka viņš esot aizbēdzis uz kaimiņvalsti Nigēru, un nosauca tās par viņa ienaidnieku "psiholoģisku karu un meliem".

"Viņiem neatliek nekas cits kā ķerties pie psiholoģiska kara un meliem. Viņi sacīja, ka Kadafi esot redzēts autokolonnā, kas devusies uz Nigēru," teica Kadafi audiorunā, kuru pārraidīja Sīrijas telekanāls "Arrai".

"Cik daudz reižu autokolonnas ar kontrabandistiem, tirgotājiem un [citiem] cilvēkiem katru dienu šķērso robežu, dodoties uz Sudānu, Čadu, Mali un Alžīriju. It kā šī būtu pirmā reize, kad kāda autokolonna dodas uz Nigēru," sacīja Kadafi.

"Viņi grib vājināt mūsu kaujas garu. Nešķiediet laiku šim vājajam un nekrietnajam ienaidniekam," sacīja Kadafi, vēršoties pie saviem piekritējiem.

Kadafi arī sacīja, ka NATO "tiks sakauta", jo Ziemeļatlantijas alianses "loģistikas spējas neļaus" turpināt militāro intervenci Lībijā. 

"Mēs Tripolē un visur esam gatavi pastiprināt uzbrukumus žurkām, algotņiem, kuri ir suņu bars," sacīja Kadafi.

Lībijas nemiernieki 23.augustā ieņēma Kadafi rezidences kompleksu Tripolē. Pēc tam Kadafi vairākkārt ir aicinājis uz pretošanos savos audioierakstos, kurus pārraidīja Sīrijas telekanāls "Arrai", ko vada bijušais Irākas sunnītu parlamentārietis Mišans al Džuburi.

Pēc tam, kad nemiernieki ieņēma Tripoli, Kadafi bēguļo. Džuburi ir vienīgais, kuram izdevies sazināties ar bēguļojošo Kadafi.

"Kad man ar viņu jārunā, es nosūtu ziņu, vai arī viņš sazinās ar mani, nosūtot ziņu, "Arrai" vadītājs sacīja telefona sarunā ar ziņu aģentūru AFP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!