Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien apšaudē Sirtē bojāgājušais Lībijas līderis Muamars Kadafi dažas dienas pirms nāves uzrakstīja testamentu, kurā aicināja turpināt cīņu pret nemierniekiem un NATO, ziņo ārvalstu masu mediji.

Kadafi atbalstītājiem piederošais elektroniskais medijs "Seven Days News" ziņo, ka testaments uzrakstīts vēl 17.oktobrī. Pēc tam tas nosūtīts trīs Kadafi radiniekiem, viens no tiem gājis bojā Sirtes ieņemšanas laikā, otru sagūstīja nemiernieki, bet trešajam izdevies aizbēgt.

Savā testamentā Kadafi lūdzis apglabāt viņu saskaņā ar musulmaņu tradīcijām Sirtē blakus viņa radiniekiem tajā apģērbā, kurā viņš būs nogalināts. Pulkvedis arī aicinājis turpināt cīnu pret Lībijas pagaidu valdības un NATO spēkiem.

"Es novēlu, lai jūs [Kadafi atbalstītāji] turpinātu cīņu ar jebkuru ārvalstu ienaidnieku, ar kuru sastapsies Džamahīrija šodien, rīt un jebkurā laikā," esot teikts Kadafi testamentā.  

Savukārt sestdien notikusī Kadafi līķa sekcija apliecinājusi - viņš miris no lodes ievainojuma, ziņo BBC. Pulkveža mirstīgās atliekas nodos viņa attālajiem radiniekiem, jo Lībijas pagaidu valdība nevar sazināties ar kādu viņa tuvāko radinieku.

Izdzīvojušais Kadafi dēls Seifs al Islams jau paziņojis, ka atrodas Lībijā un grasās turpināt cīņu ar nemierniekiem. Kadafi lojālā televīzija "Ar Raj" naktī uz svētdienu pārraidījusi izdzīvojušā dēla uzrunu, kurā viņš paudis, ka turpinās pretošanos "līdz galam un atriebs tēva nāvi", vēsta "RIA Novosti".  

Tikmēr Lībijas Pārejas Nacionālā padome svētdien visā valstī pasludināja jaunus svētkus - Uzvaras un atbrīvošanas dienu - par godu Kadafi sagūstīšanai un nāvei, un šajā dienā plānots pasludināt par Džamahīrijas režīma krišanu.    

Jau ziņots, ka iepriekš Lībijas nemiernieki nolieguši iespēju secēt nogalinātā valsts līdera pulkveža Muamara Kadafi līķi, tomēr sestdien Misratā notikusi sekcija. Kadafi mirstīgās atliekas nodos viņa ģimenei, kas iepriekš to pieprasījusi.

Starptautiskā sabiedrība izdara spiedienu uz Lībijas nemiernieku pagaidu valdību, pieprasot izsmeļošu atskaiti par bijušā valsts līdera pulkveža Kadafi bojāeju. ASV pieprasa atklātu izmeklēšanu, arī ANO aicina uz vispusīgu izmeklēšanu.

Pretēji musulmaņu paražām, ka mirušais jāapglabā līdz nāves dienas saules rietam, Kadafi bēres tika atliktas, jo valsts jaunā vadība vēl nebija nonākusi pie kompromisa, ko darīt ar Kadafi mirstīgajām atliekām. Tikmēr simtiem cilvēku bija gatavi gaidīt garajās rindās, lai apskatītu bijušā valsts līdera līķi.

 Kadafi gāja bojā ceturtdien, apšaudē starp viņam uzticīgajiem kaujiniekiem un pagaidu valdības spēkiem  . Kadafi tika sagūstīts savā dzimtajā pilsētā Sirtē un tik vests uz Misratas pilsētu.

Kadafi valdīja Lībijā kopš 1969.gada, kad apvērsumā no troņa gāza karali Idrisu. 2011. gada februārī valstī sākās protesti, kurus diktators vardarbīgi apspieda. Demonstrācijas izvērtās par sacelšanos un pilsoņu karu . Opozīcijas pusē nostājās pasaules lielvalstis. Militāro operāciju - civiliedzīvotāju aizsardzībai no Kadafi piekritējiem, uzsāka NATO. Lielā mērā pateicoties tai, tagadējā pagaidu valdība Nacionālā padome spēja pārņemt savā kontrolē lielāko valsts daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!