Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas Čečenijas Republikā 19 gadus vecs vietējās politikas kritiķis aizturēts un seksuāli pazemots veidā, kas izpelnījies nosodījumu pat Čečenijas kaimiņu republikās, raksta "The Daily Beast".

Salmans Tepsurkajevs esot bijis Krievijā un Eiropā dzīvojošo čečenu vidū populāra vietējo varu kritizējoša "Telegram" konta "1ADAT" moderators. Autoritārajam Krievijas federālā subjekta līderim pakļauti spēki viņu aizturējuši un piespieduši izģērbies. Tad viņi pieprasījuši jaunietim atvainošanos Kadirovam par viņa režīma kritizēšanu, bet pēc tam – apsēsties uz stikla pudeles.

Kadirovam pakļautie drošības spēku vīri, vienkāršoti dēvēti par kadiroviešiem, ir bēdīgi slaveni ar necilvēcīgo sodu izpildi ikvienam, kurš tiek uzskatīts par pastāvošajai iekārtai nevēlamu, tostarp žurnālistiem, blogeriem un pat soctīklu komentāru autoriem. Nolūkotie upuri regulāri tiek aizturēti, iebiedēti un spīdzināti līdz viņi publiski atvainojas par savu rīcību.

Drošībnieku pirmdienas vakarā publiskotais Tepsurkajeva atvainošanās un pazemošanas video gan tiek uzskatīts par šokējošu pat "pēc Čečenijas standartiem", raksta medijs. Video īsā laikā noskatījies liels skaits Krievijas iedzīvotāju, un etniskie čečeni interneta komentāros mudinājuši uz vardarbīgu atriebību kadiroviešiem par šādu pazemošanu. "Cilvēki ir nikni, daudzi aicina ņemt rokās ieročus. Desmitiem blogeru dažādos sociālajos tīklos arī publicējuši video jaunieša atbalstam.

Redzu, ka arī citu Kaukāza etnisko grupu pārstāvji saka, ka, ja čečeni šo uzskata par pieņemamu, viņi ir morāli nogalināti," "The Daily Beast" atklājusi Konflikta analīzes un novēršanas centra direktore Jekaterina Sokirjanskaja, kura seko līdzi čečenu "Telegram" kontu saturam. Viņa atzīmē, ka Kremļa amatpersonām vajadzētu labāk izprast čečenu tautas attieksmi pret tradīcijām, jo šādu amatpersonu paveiktu publisku seksuālu pazemošanu daudzi uztver personīgi. "Tik briesmīgs pārkāpums ir provokācija uz vardarbību," apgalvo Sokirjanskaja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!